Amsterdam Bewaar

Verdachte verkrachting Brettenpad vrijgesproken

Verdachte verkrachting Brettenpad vrijgesproken
© ANP

De 27-jarige Enes P. is vrijgesproken van de verkrachting van een 27-jarige vrouw op 10 mei 2015 op het Brettenpad in Amsterdam-West. Volgens de rechtbank is er te weinig bewijs dat hij de dader is.

Hoewel de rechtbank de politieverklaring van de man ongeloofwaardig acht en hij ook geen alibi had voor de periode waarin de verkrachting plaatsvond, stelt de rechtbank dat dit onvoldoende is om te bewijzen dat P. de dader is.

Omdat ander bewijs ontbrak, moesten de uitkomsten van het onderzoek naar dna-sporen die op de kleding van het slachtoffer waren aangetroffen de doorslag geven. 

Onbetrouwbaar
Er was weinig dna-materiaal voorhanden, en hoewel het onderzochte materiaal wel in de richting wijst van de verdachte man, werd het door een van de twee deskundigen van dusdanig slechte kwaliteit geacht dat de uitkomsten te onbetrouwbaar zijn om te gebruiken.

Volgens de rechtbank had nader onderzoek met nieuwe technieken meer duidelijkheid kunnen verschaffen, maar had de officier van justitie daartoe geen verzoek ingediend. Justitie spreekt dit tegen: zij zou juist op nader onderzoek hebben aangedrongen.  

Het OM gaat daarom in hoger beroep.