Verdachte moord advocaat Wiersum moet van rechters laten zien of hij met een ‘opvallend huppeltje’ rent

Daar jogde de vermoede moordenaar van advocaat Derk Wiersum, Moreno B. (34), vrijdagmorgen over de gang van de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol. Heeft hij een gek loopje, met een ‘opvallend huppeltje’, zoals getuigen zeggen over de schutter?

Paul Vugts
Rechtbanktekening van verdachten Moreno B. en Giërmo B.  Beeld ANP / Aloys Oosterwijk
Rechtbanktekening van verdachten Moreno B. en Giërmo B.Beeld ANP / Aloys Oosterwijk

Yehudi Moszkowicz had het gerechtshof namens B.’s drie (!) advocaten tot de exercitie verzocht, zodat de raadsheren met eigen ogen konden waarnemen hoe B. loopt.

De gespierde verdachte bond zijn dreadlocks in een staart en wiegde zijn heupen heen en weer als een atleet die de 100 meter voor de boeg heeft – op zijn zwarte Nikes en met een wit shirt om zijn gespierde torso.

Loopje

Wandelen, joggen, hardlopen, langs de raadsheren, advocaten-generaal, advocaten, marechaussees, bodes en journalisten – die dicht tegen de wanden bleven om ieder goed zicht te gunnen. En dezelfde 50 meter nog eens terug.

Wat de advocaten beoogden, kwam uit. Aan B.’s loopje was weinig bijzonders te zien. De voorzitter van het gerechtshof meldde eenmaal terug in de rechtszaal dat het hof tijdens ‘het lopen, dribbelen en sprinten geen opvallendheden heeft gezien’.

Tiener

De aanklagers ‘menen gezien te hebben dat de voeten van B. enigszins naar binnen staan’. Raadsman Moszkowicz zag ‘een strak atletisch loopje in alledrie de varianten, dat op geen enkele wijze overeenkomt met de waarneming van de drie ooggetuigen’. “Het ging ook met gemak,” vulde Moszkowicz aan. “Ik heb niet iemand gezien die zijn best deed normaal te lopen. Het ging zonder forceren.”

Gerald Roethof, B.’s tweede advocaat die reageerde, had ‘een strak atletisch loopje’ gezien ‘van een gespierde man met een grote ontwikkelde borstkas en brede schouders’. (Sommige getuigen spreken van een tengere schutter, een enkele getuige sprak zelfs van het postuur van ‘een tiener’.)

Vier uur

Zijn zus Machteld Roethof ‘zag op afstand een hulk’. Na een korte pauze begon het Openbaar Ministerie aan het einde van de ochtend aan het requisitoir dat naar schatting van de aanklagers vier uur zal duren. In eerste aanleg vroeg justitie levenslang voor beide verdachten, en legde de rechtbank ze 30 jaar cel op.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden