PlusAchtergrond

Verdachte drillrappers na dodelijke steekpartij voor de rechter

Twee drillrappers uit Amsterdam en Zaandam staan dinsdag voor het eerst voor de rechter voor hun rol bij de dodelijke steekpartij op de pier van Scheveningen afgelopen zomer. Wie zijn zij?

Paul Vugts en Wouter Laumans
null Beeld Sjoukje Bierma
Beeld Sjoukje Bierma

Twee groepen drillrappers raakten op 10 augustus met elkaar in gevecht op de pier in Scheveningen. Er werd geschoten en gestoken met messen. De 19-jarige Rotterdammer Cennethson Janga, ‘Chuchu’, werd neergestoken en stierf kort daarna.

Aan het gevecht ging een heel conflict vooraf tussen twee rivaliserende drillrapgroepen: 73 De Pijp, uit Amsterdam, en 24 uit Rotterdam (73 verwijst naar de postcode van De Pijp, 24 is die van de Rotterdamse wijk Delfshaven). Blacka 24, de voorman van de groep uit Rotterdam, had op op sociale media geschreven dat 73 De Pijp en KSB (een sympathiserende groep uit Kraaiennest) ‘kankerflikkers zijn die niks durven te doen’. Hij riep op om elkaar te treffen midden tussen Amsterdam en Rotterdam. ‘Dan gaan we die beef regelen in 1x’.

Op zondag 9 augustus was er vervolgens een flinke vechtpartij in Scheveningen, waarbij een lid van 73 De Pijp klappen kreeg in een winkelpassage. Beelden daarvan werden online gezet. De groepen spraken af elkaar een dag later opnieuw te treffen op dezelfde plek.

Roekeloze Roan

Bij de confrontatie die volgde, rende Chuchu – het latere slachtoffer – tussen twee jonge mannen door. Uit videobeelden zou blijken dat hij op dat moment gestoken werd. Niet lang na de steekpartij overleed hij aan zijn verwondingen. Volgens het Openbaar Ministerie is een van de stekers de 20-jarige Darrel L.

Op sociale media noemt die zichzelf Timmy Frazz of TFrazz. In juli maakte hij zijn debuut voor de rapgroep in het nummer Blixky (straattaal voor pistool). In dat nummer wordt negatief gerapt over 24, verwijzend naar de groep uit Rotterdam. In een clip die in elk geval voor een deel is opgenomen in De Pijp staat Darrel L. met een bivakmuts op en een grote joint in zijn hand. ‘Dip die man in ze belly,’ rapt hij onder andere. ‘Dippen' is straattaal voor steken.

De andere verdachte die Chuchu volgens justitie stak, is de 20-jarige Roan W. Zijn artiestennaam is ‘RR’, Roekeloze Roan. Roan W. is geen lid van 73 De Pijp. Hij komt uit Zaanstad.

Hij was in 2017 aanwezig toen de 16-jarige Nick Bood in Zaanstad werd doodgestoken. Hij zat twee weken in voorarrest, maar werd vrijgelaten en is niet vervolgd. Wel werd hij gehoord als getuige.

Filmpje vanuit de gevangenis

De Volkskrantpodcast Kleine jongens steken niet begint met een geluidsfragment dat Roan W. plaatste op sociale media. Daarin laat hij zich laatdunkend uit over de dood van Nick Bood. Daarnaast maakte hij een rap met daarin teksten van vergelijkbare strekking. Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Scheveningen liet hij vanuit de gevangenis een filmpje online zetten waarin hij stoer rapt over de fatale gebeurtenissen op de pier.

Volgens zijn advocaat Johan Mühren staat nog helemaal niet vast dat zijn cliënt heeft gestoken tijdens de vechtpartij.

Voortvluchtig

Er is nog een verdachte in de zaak. De Amsterdammer Tyrece Balbin, ook bekend als T.Y. of Tyloose, is momenteel voortvluchtig. Volgens getuigen heeft hij tijdens de vechtpartij geschoten. Een dag nadat de politie eind oktober een opsporingsbericht naar hem had laten uitgaan, plaatste de rapper op zijn instagramaccount een huilende emoji naast het nieuwsbericht.

Behalve de twee 20-jarigen zit nog een 19-jarige Rotterdammer vast. Een Rotterdammer van 17 is ook verdachte, maar hij is vrijgelaten uit voorarrest. Hun zaken komen later voor de rechter, omdat zij later zijn aangehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden