Verdachte Anouar Taghi wil andere rechtbank in zaak moord op Wiersum

Anouar Taghi (26), die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum wil dat een andere dan de Amsterdamse rechtbank zijn zaak behandelt, omdat Wiersum ‘tot de kennissenkring van de Amsterdamse rechters behoorde’.

Paul Vugts
Advocaat André Seebregts komt aan bij de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.  Beeld ANP
Advocaat André Seebregts komt aan bij de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.Beeld ANP

Dat stelde zijn advocaat André Seebregts woensdagmiddag aan het begin van de eerste inleidende zitting in zijn zaak in ‘de bunker’ van de rechtbank in Amsterdam-Osdorp.

Zowel de Amsterdamse rechtbank als het hoofdstedelijke gerechtshof brachten op de dag van de moord op Wiersum op 18 september in Amsterdam-Buitenveldert een persbericht uit waarin zij stelden ‘diep geschokt’ te zijn doordat Wiersum ‘op gewelddadige wijze om het leven was gebracht’.

In de Amsterdamse rechtbank was een drukbezochte herdenkingsdienst.

Seebrechts: “De rechtbank moet zelfs de schijn vermijden te dicht bij zaak betrokken te zijn.”

Het Openbaar Ministerie verzet zich tegen het doorverwijzen van de zaak omdat ‘sprake was van landelijke geschoktheid’: ook andere rechtbanken zijn geschokt, dus verplaatsing van de zaak zou niet helpen.

De rechtbank zal pas later op het verzoek beslissen.

Arrestatie

Anouar Taghi, verschenen in driedelig streepjespak, had in zijn cel een litanie van ‘een paar pagina’s’ geschreven, die hij voordroeg toen de rechtbank hem het ‘laatste woord’ bood.

Toen een arrestatieteam hem op 20 november aanhield, wist hij niet of hij misschien werd ontvoerd door andere criminelen. “Buiten het feit dat ik handboeien en een skibril op had en onder schot werd gehouden, wist ik niet wat me overkwam.”

Zijn hoofd werd in de auto van het arrestatieteam tegen een voorstoel geduwd, waardoor hij onder meer nekletsel zegt te hebben opgelopen. Zijn duim lijkt tegen zijn telefoon te zijn gehouden om die met zijn vingerafdruk te openen.

Hier is volgens Taghi duidelijk sprake van ‘foltering’ om ‘informatie te verkrijgen’. “Geen enkele rechtvaardiging staat foltering toe, er is sprake van een ruim uit te leggen begrip.”

In de cel moest hij zich geheel ontkleden en werd hij gevisiteerd, ‘vanwege het gesprek dat hij had gehad met zijn raadsman, in opdracht van mensen van bovenaf’. “Ik heb daarna veelvuldig gevraagd om verschillende advocaten en om mijn kleding.” Terwijl hij naakt in de cel zat, werd de airco aangezet. “Ze lieten me onderkoeld raken.”

Uit een overzicht van het KNMI blijkt volgens Taghi dat het ‘met min 5 graden Celcius de koudste dag van het jaar was’. “Heeft het Openbaar Ministerie bewust het randje van de wet opgezocht door mij te kleineren en op ongeoorloofde wijze psychische druk uit te voeren op een verdachte, zodat ik een verklaring zou afleggen?”

“Alles wat ik hier heb genoemd, had nooit mogen plaatsvinden,” stelde Taghi. “Ik ben het vertrouwen in een eerlijk proces kwijtgeraakt en zal niet meer meewerken aan het onderzoek. Voorts wil ik een onderzoek naar het handelen van de officier van justitie in deze zaak. Hier is sprake van foltering.”

In het Huis van Bewaring vinden ook allerlei duistere zaken plaats die mogelijk wijzen op ‘een undercoveroperatie’. Zo kreeg hij een mobiele telefoon aangeboden, waarschijnlijk om hem te kunnen afluisteren. “Ik zit in een monsterproces waarin meer dan 125 rechercheurs dagelijks op mijn zaak zitten. Contact met mijn verdediging is cruciaal, maar wordt mij geweigerd.”

Taghi vraagt de rechtbank te gelasten dat de penitentiaire inrichting hem de voor zijn verdediging benodigde faciliteiten biedt.

De rechtbank hoorde het allemaal geduldig aan. Wel had de rechtbankvoorzitter een vraag aan Taghi. “Heeft u wel vertrouwen in deze rechtbank, die u hier tegenover u ziet zitten?” Vooralsnog wel, daar kwam het antwoord op neer.

De rechtbank zei te hopen vanmiddag nog beslissingen te kunnen nemen over onder meer het verzoek tot opheffing van de voorlopige hechtenis, maar beloofde nog niet dat het zou lukken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden