Verdachte abortusmoord in Diemen langer in hechtenis

Dennis van E., die wordt verdacht van illegale abortus en doodslag op zijn vriendin Patricia Oliveira dos Santos in oktober 2019 in Diemen, blijft langer in hechtenis.

Laura Obdeijn
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Dat bepaalde de rechtbank woensdagochtend tijdens een pro-formazitting in de Amsterdamse rechtbank.

Van E.’s advocaat vroeg de rechtbank om schorsing van de hechtenis in afwachting van de afronding van het onderzoek, zodat de verdachte zijn zieke vader kan bijstaan. Daarbij moest volgens hem in gedachten worden gehouden dat zijn cliënt geen strafblad heeft en dat onderzoek in het Pieter Baan Centrum laat zien dat Van E. niet agressief is, maar juist ‘een beleefde, intelligente en vriendelijke man’.

De rechtbank had begrip voor de situatie rond de vader van de verdachte, maar vond woensdag niet genoeg redenen om het verzoek tot schorsing toe te wijzen.

Dos Santos, die in 2018 van Fortaleza naar Nederland verhuisde, was tussen de 33 en 35 weken zwanger toen haar kind op 18 oktober 2019 dood werd geboren. De moeder overleed later aan de bloedingen die werden veroorzaakt door een scheur in haar baarmoeder. In haar bloed werden sporen van cocaïne, ketamine, mdma en alcohol aangetroffen.

Abortuspillen

Het Openbaar Ministerie (OM) gelooft dat de 49-jarige pensioendeskundige uit Diemen de Braziliaanse heeft gedwongen abortuspillen te nemen, omdat hij geen jongen wilde, maar een meisje. Vervolgens zou hij nagelaten hebben medische hulp in te schakelen, nadat ze veel bloed had verloren bij de bevalling.

Van E. zit sinds oktober 2019 vast. In januari stond hij voor het eerst voor de rechter. De advocaat van Van E. zei toen dat de vrouw zelf de abortuspillen had aangeschaft. In whatsappberichten aan Van E. zou ze hebben gezegd dat ze abortus wilde plegen. Zelf zei Van E. destijds: “Ik moet nog twintig jaar werken tot mijn pensioen. In de sector waar ik werk, is imago alles. (...) De verdachtmaking klopt niet. Er is sprake van een vreselijke tragedie.” Daar bleef hij bij tijdens de meest recente zitting.

Het OM vervolgt Van E. mogelijk ook voor moord of doodslag op het kindje. Na bestudering van het pas afgeronde sectieonderzoek hoopt justitie daar eind januari, bij een volgende pro formazitting, uit te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden