Update

Verdacht pakketje voor Joods restaurant HaCarmel blijkt loos alarm

null Beeld ANP
Beeld ANP

De Amstelveenseweg was woensdag lange tijd afgezet na de vondst van een verdacht pakketje bij Joods restaurant HaCarmel. Na onderzoek bleek er geen explosief in het pakket te zitten.

Jesper RoeleMairin van der Beek en Hanneloes Pen en Bas Soetenhorst

Bewoners en bezoekers van horeca in de nabijheid van HaCarmel moesten het afgezette gebied verlaten. Rond 15.00 uur bleek dat er geen gevaar meer was. Het pakketje is onderzocht door een robot van de explosievenopruimingsdienst (EOD).

Mede-eigenaar Sami Bar-on trof het pakketje niet zelf aan, zo vertelde hij woensdagochtend. “De koosjere toezichthouder zag het pakketje om 10 uur vanochtend liggen. Die heeft mij onmiddellijk gebeld en toen hebben we contact opgenomen met de politie. Die was snel ter plaatse en heeft de straat afgezet.”

Daniel Bar-on, de andere eigenaar, had het pakketje op de camerabeelden zien liggen, zei hij woensdagochtend. “De zaak was nog dicht, we gaan pas om één uur open. Er waren dus nog geen gasten aanwezig. We zijn niet geschrokken, want we hebben nog geen idee wat er in het pakketje zit.”

“Het is de vierde keer in ruim twee jaar tijd dat er een incident is bij HaCarmel. Dat is verontrustend. Dit mag niet leiden tot sluiting van het restaurant. De eigenaar laat zich niet wegjagen wat er ook straks in het pakket blijkt te zitten. Hij wil zo snel mogelijk weer open,” aldus Victor Loonstein, woordvoerder van de familie Bar-on.

Vaker slachtoffer van vernielingen

In het verleden werd het restaurant meerdere malen vernield. Zo sloeg een Syrische man de ramen in met een knuppel en werd het restaurant ook besmeurd met eieren en mayonaise.

In december 2018 vertelde Daniel Bar-on nog aan Het Parool gewend te raken aan de vernielingen. “Je moet niet buigen voor welke vorm van terrorisme ook,” zei Bar-on toen. “Humor helpt je ook hier doorheen.”

Bij de IJmuider Vishandel, gelegen op honderd meter afstand van HaCarmel, was een werknemer woensdagochtend poolshoogte gaan nemen. “Er is veel politie, maar ik zie nog niemand in zo’n dik pak lopen van de explosievenopruimingsdienst. Er is weleens vaker gedoe met dat restaurant hè, eerder ook al eens met die ingegooide ramen.”

Een werknemer van Cycle4You, een fietsenwinkel tegenover HaCarmel, was verrast toen hij terug bij de zaak kwam nadat hij boodschappen was gaan doen. “Opeens zag ik een pakketje, een kartonnen doosje, daar voor de deur en was alles afgezet. De politie verzocht mij om binnen te blijven.”

Het verdachte pakketje dat voor restaurant HaCarmel werd aangetroffen. Beeld Federatief Joods NL
Het verdachte pakketje dat voor restaurant HaCarmel werd aangetroffen.Beeld Federatief Joods NL

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden