Amsterdam Bewaar

Verbouwing Johan Cruijff Arena is van start

Zo gaat de oostkant van de Arena, waar de verbouwing is begonnen, er uit zien
Zo gaat de oostkant van de Arena, waar de verbouwing is begonnen, er uit zien © Johan Cruijff Arena

De verbouwing van de Johan Cruijff Arena is zaterdag van start gegaan. Het grootste deel van de verbouwing, die vijftig miljoen euro kost, moet klaar zijn voor het EK 2020.

'Uiteindelijk gaat het stadion op een grote kaas lijken met op zes plekken inkepingen waar de trappenhuizen het dak schragen. Het gaat een beetje lijken op de Allianz Arena van Bayern München,' zei directeur Henk Markerink in een eerder interview met Het Parool.  

De verbouwing gaat niet zo zeer over het creëren van meer zitplaatsen, dat blijven er 53.000, maar moet vooral meer plek opleveren in de omloop rondom de tweede ring van het stadion.  

Dat is nu zo krap dat de directeur het 'kruip-door-sluip-door' noemt. Door een schil om het stadion heen te bouwen ontstaat meer plek voor het lopende publiek, horeca, roltrappen en toiletten.  

2020
Het omtoveren van het stadion gaat in drie fases, waarvan de eerste zaterdag is begonnen met het plaatsen van de eerste frames voor de 'huls'. Dit eerste deel gaat de Arena 15 miljoen euro kosten. De weg onder de Arena was de afgelopen dagen tijdelijk afgesloten om alle nodige materialen ter plekke te krijgen.  

In 2020 moet de Arena klaar zijn voor het EK. Amsterdam heeft vier wedstrijden van het toernooi toegewezen gekregen.

Lees verder: Arena gaat na verbouwing van 50 miljoen euro op een kaas lijken