Verbouwd Trippenhuis wint architectuurprijs Gouden Aap

De Gouden Aap, de belangrijkste architectuurprijs van Amsterdam, gaat naar de verbouwing van het Trippenhuis aan de Kloveniersburgwal, uitgevoerd door Office Winhov. De publieksjury koos een ander nieuw project: het wooncomplex Rhapsody van Tangram in West.

Gevel Trippenhuis. Beeld Eva Plevier
Gevel Trippenhuis.Beeld Eva Plevier

Door de overwinning van het Trippenhuis vissen een paar belangrijke iconen in de stad naast het net. Te denken valt aan Pontsteiger in Houthavens, ‘Raihotel’ Nhow, de Fokke Simonsz in de Fokke Simonszstraat en SchoonSchip, het drijvend park met woonarken in Noord.

Café in het Trippenhuis. Beeld Eva Plevier
Café in het Trippenhuis.Beeld Eva Plevier

De Aap (kort voor Amsterdamse Architectuur Prijs) zou al in april worden uitgereikt, maar werd vanwege de corona-epidemie uitgesteld. De prijsuitreiking vond nu donderdagavond op het dak van Nemo plaats. Het Parool schreef eerder over alle projecten en zette de genomineerden op een rij.

De resultaten van de verbouwing van het Trippenhuis zijn vooral binnen goed zichtbaar. De aula/auditorium aan de zijkant van de binnentuin onderging een belangrijke transformatie – een introverte kubus werd opengegooid door middel van grote vensters aan de tuin. Ook werd de gevel uit de jaren zeventig opengegooid, zodat voorbijgangers nu een glimp kunnen opvangen van het interieur.

Kubusvorminge aanbouw in de tuin van het Trippenhuis. Beeld Eva Plevier
Kubusvorminge aanbouw in de tuin van het Trippenhuis.Beeld Eva Plevier

Rhapsody is de langverwachte en gewenste invulling van het Jan van Schaffelaarplantsoen, ooit een onbestemde strook naast de Ring A10. Ellipsvormige woontorens staan op een talud waarin een parkeergarage is weggestopt. Er is een heuvelachtig terrein aangelegd, terwijl het verkeerslawaai van de A10 wordt gedempt door een vrijwel gesloten wand. Daarachter liggen de appartementen.

Rhapsody in West Beeld John Lewis Marshall
Rhapsody in WestBeeld John Lewis Marshall

Spectaculair subtiel, zo noemde de vakjury de verbouwing van het Trippenhuis. Met Rhapsody is een onmogelijke plek omgetoverd tot een oase die de leefbaarheid in de stad vergroot, oordeelde het publiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden