Verbod op Airbnb op de Wallen en deel van de grachtengordel

Amsterdam gaat vakantieverhuur verbieden op de Wallen en in een deel van de grachtengordel. Dit zijn de gebieden waar de leefbaarheid, normaal gesproken, ernstig onder druk staat van het toerisme. Het is voor het eerst dat de gemeente een verbod instelt.

Michiel Couzy
Amsterdam gaat een vergunningstelsel voor Airbnb invoeren. Beeld ANP
Amsterdam gaat een vergunningstelsel voor Airbnb invoeren.Beeld ANP

Het verbod gaat op 1 juli al in, zo maakte wethouder Laurens Ivens donderdagochtend bekend. Globaal genomen geldt het verbod in de postcodegebieden 1012 en 1017. Dan gaat het om de Wallen, het gebied rondom de Oudezijds Achterburgwal en Oudezijds Voorburgwal en het zuidelijke deel van de grachtengordel, grofweg tussen de Amstel en de Leidsegracht.

Uit onderzoek blijkt dat in deze gebieden de druk van toerisme normaal gesproken erg groot is, waardoor de leefbaarheid voor bewoners ernstig onder druk staat. “Bewoners moeten prettig kunnen leven in hun eigen buurt,” aldus Ivens. “Op straat hebben ze al te maken met de gevolgen van toerisme. Daarom is het van belang dat bewoners in hun eigen woonomgeving geen overlast van toeristen ervaren. Het doel van deze maatregel is om daar een bijdrage aan te leveren.”

25.000 advertenties

Verhuur aan toeristen is de afgelopen jaren enorm toegenomen in Amsterdam. Eén op de vijftien woningen heeft op Airbnb gestaan. Het aanbod aan vakantieverhuur is gegroeid tot zo’n 25.000 advertenties per maand op diverse sites. In het coalitieakkoord hadden GroenLinks, PvdA, D66 en SP al afgesproken om verboden op vakantieverhuur in te voeren in te drukke gebieden, alleen was nog niet duidelijk hoe en of het juridisch haalbaar zou zijn.

Een recente uitspraak van de Raad van State biedt een opening. Hieruit volgt dat vakantieverhuur alleen mogelijk is met een vergunning. Amsterdam heeft momenteel geen vergunningsstelsel, waarmee feitelijk alle verhuur aan toeristen illegaal is. De gemeente heeft besloten een vergunningsstelsel in te voeren per 1 juli. Verhuurders op de Wallen en in het zuidelijk deel van de grachtengordel krijgen geen vergunning, waarmee het verbod feitelijk is ingevoerd. Er wordt niet gespecificeerd of het verbod ook geldt voor mensen die een kamer of een gedeelte van hun huis aanbieden via bijvoorbeeld Airbnb. De gemeente definieert op haar website vakantieverhuur namelijk als ‘u uw hele woning verhuurt en u zelf niet thuis bent als uw gasten in huis zijn.’

Verbod in coronatijd

De maatregel van de gemeente komt op een moment dat het toerisme in de stad stilligt door de coronacrisis. Van vakantieverhuur is nauwelijks nog sprake, diverse huiseigenaren bieden hun woning nu aan voor langduriger verhuur, bijvoorbeeld een maand of drie, in de hoop dat het toerisme dan weer op gang komt.

Reactie Airbnb

“We zijn erg bezorgd omdat deze voorstellen illegaal zijn en de basisrechten van Amsterdammers schenden, alsook inkomsten afnemen in deze moeilijke tijden. Om overlast te bestrijden hebben wij een reeks effectieve maatregelen geïntroduceerd die werden verwelkomd door wethouder Ivens. De Tweede Kamer stemt daarnaast binnenkort over nieuwe landelijke wetgeving over vakantieverhuur met steun van gemeenten en platforms. We willen samenwerken met Amsterdam aan duurzame oplossingen en geen kortetermijnoplossingen die kostbaar, verwarrend en schadelijk zijn voor Amsterdammers en het lokale bedrijfsleven in deze uitdagende tijden.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden