Plus

Verbijstering om nieuwe stadsdichter Haarlem na ‘haatdragende rap’ over Holocaust

Over de benoeming van de nieuwe stadsdichter van Haarlem is donderdag grote verdeeldheid ontstaan. Tegenstanders vinden het niet kunnen dat Darryl Danchelo Osenga, beter bekend als rapper Insayno, een verleden heeft met justitie en in een van zijn nummers de Holocaust lijkt te bagatelliseren.

Sebastiaan Quekel
Over de nieuwe stadsdichter van Haarlem is ophef ontstaan. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Over de nieuwe stadsdichter van Haarlem is ophef ontstaan.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Voorstanders vinden de geboren Amsterdammer juist een taalkunstenaar die ‘het stadsdichterschap een nieuwe richting zal geven’. De rapper wil zelf niet reageren.

Iedereen verdient een tweede kans. Dat is de globale reactie van de Haarlemse politiek op de vraag of rapper Insayno geschikt is als stadsdichter van de Noord-Hollandse hoofdstad, nadat hij in 2016 werd veroordeeld voor opruiing in de Haagse Schilderswijk bij de rellen na de dood van Mitch Henriquez.

Uit onderzoek bleek dat Insayno de man was die met een megafoon aftelde voor het bestormen van een politiebureau. Later gooide hij stenen naar ME’ers en politiewagens, oordeelde de rechter. In oktober 2013 kwam de rapper nog in het nieuws na het belagen van een Pownews-reporter.

In de Haarlemse politiek juicht men de komst van de rapper toe. Nagenoeg alle fracties vinden dat Insayno een tweede kans verdient aangezien hij zijn straf heeft uitgezeten. “Het gaat hier om een tamelijk jonge jongen die een keer een misstap begaan heeft. Laten we hem beoordelen op zijn daden als stadsdichter. In die functie moeten we hem nu gaan zien,” zegt John Oomkes, woordvoerder cultuur (PvdA).

GroenLinks is het daarmee eens. “Hij is vervolgd en daarmee is het ook klaar. Wij zien in hem een frisse aanwinst voor onze stad. Hij is een jongen van de stad, van de straat. Dat past helemaal in de huidige tijd,” zegt fractievoorzitter Jasper Drost. “Bovendien is hij inhoudelijk echt supersterk. Hij sleept je moeiteloos mee in zijn verhaal.”

Domme schapen

Waar zijn strafrechtelijke verleden hem dus niet erg lijkt te achtervolgen, doet zijn artistieke verleden dat wel. In 2012 schreef hij een rap over de slavernij, waarin hij die vergelijkt met de Holocaust. “De Holocaust is slechts een cover-up voor domme schapen. Mensen vergassen, snap ik, dat is ook zielig, maar je moet je voor de grap eens verdiepen in marteltechnieken,” rapt hij in Zwarte Bladzijde onder meer.

“Als hij nog steeds achter deze teksten staat, dan is hij wat mij betreft niet geschikt om stadsdichter te zijn,” zegt Frits Garretsen, fractievoorzitter SP Haarlem. “Iedereen verdient inderdaad een tweede kans, maar dit zijn gewoon belachelijke teksten. Volgens mij is het zelfs strafbaar wat hij hier roept.”

‘Verbijsterend’

Forum voor Democratie Noord-Holland gaat nog een stapje verder en noemt de benoeming ‘verbijsterend’. “Dit past in het rijtje waarin de Akwasi’s van dit land die ondanks het plegen van strafbare feiten gewoon op het schaamschild worden gehesen door de multiculturele elite. Haarlem mag deze omstreden figuur wat mij betreft geen kunstpodium geven,” aldus fractievoorzitter Johan Dessing.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is geschrokken van de ‘stuitende bagatellisering’ van de Holocaust door de rapper. “Menselijk leed vergelijken is hoe dan ook zinloos en onnodig. De opgevoerde vergelijking is bovendien geschiedkundig erg zwak, haatdragend en doet tekort aan iedere respectvolle herinnering aan menselijk leed.”

Ondertussen heeft CIDI contact gezocht met de rapper met de vraag of hij zijn houding in de loop der jaren veranderd heeft en dat ook kenbaar wil maken. “De Holocaust als ‘cover up voor domme schapen‘ is niets anders dan het antisemitische stereotype dat Joden de samenleving in bedwang zouden houden met behulp van dit eigen collectieve leed. Het is een grove belediging aan het adres van de miljoenen slachtoffers van de genocide,” briest een woordvoerder.

Reactie gemeente

De gemeente Haarlem maakte de benoeming van Insayno woensdag bekend. Hij volgt Willemien Spook op. Het college van burgemeester en wethouders nam met de benoeming het advies van de Benoemingscommissie Stadsdichter Haarlem over. Volgens een woordvoerder blijft het college vierkant achter de beslissing staan.

“De liefde voor taal en voor de stad Haarlem spatten van zijn gedichten af. Osenga geeft een maatschappelijke invulling aan zijn dichterschap en beziet de stad vanuit een relatief nieuw perspectief. De commissie is ervan overtuigd dat hij Haarlem – héél Haarlem – poëtisch op de kaart zal zetten,” zo luidde het oordeel van de benoemingscommissie Stadsdichter Haarlem.

‘Die tijd ligt achter mij’

Rapper Insayno voelt niet de behoefte op vragen te reageren en verwijst door naar de gemeente, die later met een verklaring naar buiten treedt. Tegen het Haarlems Dagblad zei Insayno dat hij veel heeft geleerd van zijn veroordeling. “Die tijd ligt achter mij. Ik ben er toen enorm van geschrokken.”

Als stadsdichter gaat Insayno gedichten schrijven over Haarlem en gebeurtenissen die er plaatsvinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden