Amsterdam Bewaar

Venlo verdeeld over Amsterdamse Prins Carnaval

3FM-dj Lex Uiting is Prins Carnaval in Venlo
3FM-dj Lex Uiting is Prins Carnaval in Venlo © ANP

In Venlo is commotie ontstaan rondom de benoeming van 3FM-dj Lex Uiting als Prins Carnaval. Reden: Uiting woont in Amsterdam.

Volgens De Limburger trekken sommige Venlonaren een vergelijking met de discussies over Zwarte Piet, paaseitjes en de kerstkribbe: door het Amsterdamse adres van Uiting zou de Venlose carnavalsidentiteit verdwijnen.

In tweets en ingezonden brieven doen de Venlonaren hun beklag over het feit dat de carnavalsprins van hun 'vastelaovend' Limburg voor de hoofdstad heeft verruild. Mensen vrezen dat het einde zoek is en de volgende prins carnaval net zo makkelijk uit Dakota of of Zuid-Afrika zou kunnen komen, aldus De Limburger.

Traditie
Roel Versleijen, alias Vorst Joeccius XL van carnavalsvereniging Jocus, was verantwoordelijk voor de benoeming van Uiting tot Prins Lex I. Hij begrijpt de ophef wel. "Mensen hechten enorm aan tradities. Maar als tijden veranderen, veranderen tradities mee. We leven in het hier en nu, en Venlo houdt niet op bij de gemeentegrens," aldus Versleijen in De Limburger.

Uiting gaf bij zijn benoeming te kennen de Venlose vastelaovend een landelijk podium te willen geven. Dat lijkt met deze commotie, door een Venlonaar op Twitter omschreven als 'schromelijk overdreven' en 'opgeblazen door de media' in elk geval gelukt. Vastelaovend was overigens al eerder in het nieuws: Geert Wilders meldde te gaan carnavallen nadat hij zich had teruggetrokken uit het RTL premiersdebat.

Na hoés
Uiting, bekend van programma's als Expeditie Robinson en het Sinterklaasjournaal, leek te commotie al te zien aankomen. "Waar je ook naar toe gaat, uiteindelijk blijf je altijd Venlonaar," aldus Uiting bij zijn aantreden als Prins. Ook zijn nieuwe carnavalshit Nao 't Zuuje gaat over zijn terugkeer naar Limburg vanuit Amsterdam. In de videoclip is te zien hoe Uiting de Ceintuurbaan oversteekt, in de tram zit en uiteindelijk met de trein naar het zuiden reist. "'t Is moëi gewaes, bring mich maar na hoés," zingt hij.