Venezolaanse broers: 'Terugkeren gaat niet snel gebeuren'

De Venezolaanse broers Michel (30) en Ignacio Font (28), eigenaren van restaurant Arepa's in het Westerpark, krijgen dagelijks berichten over de onrust in hun vaderland. 'We krijgen van vrienden filmpjes van de rellen. Er wordt volop geschoten.'

Marleen ten Hoedt
Michel en Ignacio Font. Beeld Jakob Van Vliet
Michel en Ignacio Font.Beeld Jakob Van Vliet

Ze willen het liefst zo ver mogelijk af staan van de onrust in Venezuela, maar dat gaat domweg niet. Ook in hun restaurant komt de situatie binnen, via socialemediakanalen of een groepsapp van vrienden, waar de gruwelijkste filmpjes worden gedeeld. Michel: "Laatst kregen we filmpjes door van de couppoging en rellen op straat. Er werd volop geschoten. Dat is dus een vriend van mij die dit filmt, hè?"

Ignacio: "Er is ook geen nationale omroep meer, CNN mag niet meer uitzenden, we moeten het hebben van vrienden, familie en sociale media."
De broers zijn geboren in Caracas. Ze hebben een Duitse moeder en een Venezolaanse vader en zijn opgegroeid in de Venezolaanse crisis toen Hugo Chávez nog president was.

Survival-mode
Michel: "Je bent continu in survival-mode, je laat bijvoorbeeld nooit je autoraam open, want alles wordt gestolen. Supermarkten zijn altijd leeg, dus je pakt wat je pakken kunt. Ook heeft iedereen een geweer. Zelfs de politie is corrupt, agenten stelen van je, want ze krijgen te weinig betaald." Een aantal keer zijn de broers ontvoerd, ook door de politie. Michel: "De politie had mij gekidnapt omdat ze dachten dat ik geld had. Ignacio heeft mij gered door een smak geld te betalen."

Op zijn achttiende besloot Ignacio zijn heil ergens anders te zoeken. "Ik wilde niet meer bij het geweld aanwezig zijn." Hij ging eerst naar Costa Rica en daarna via een Nederlandse vriend in Portugal naar Amsterdam. Hij opende de Venezolaanse broodjesbar Arepa's. Sinds een paar maanden woont ook Michel hier, bij zijn broer in De Pijp.

Hun vader woont nog in Venezuela en komt zijn huis niet meer uit. Michel: "Hij is er kalm onder, maar het is een gespannen kalmte. Hij is bang, maar dat laat hij niet snel zien. Hij komt alleen zijn huis nog uit om boodschappen te doen."

Hun oma is een paar maanden geleden gevlucht naar Madrid. Hun moeder en zus wonen al jaren in Engeland.

Terug naar Venezuela
Ze weten niet meer wat ze moeten geloven als ze het nieuws volgen. Michel: "Elke hoek van het land is corrupt. Elke dag weer is het in Venezuela de vraag of je thuiskomt. Ja, daar word je wel sceptisch van."

Nu Juan Guaidó zich tot interim-president heeft uitgeroepen, is er wat meer vertrouwen. Michel: "Maar als blijkt dat Guaidó ook corrupt is, zou dat me niet meer verrassen."

De broers hopen uiteindelijk terug te keren naar Venezuela. Ignacio: "Terugkeren gaat echter niet snel gebeuren, dat zou pas over jaren zijn. Ik heb mijn brein al een tijd geleden uitgezet. De situatie is zo onzeker, we weten gewoon echt niet wat er gaat gebeuren. Wij niet, de bevolking niet en de overheid volgens mij uiteindelijk ook niet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden