PlusNieuws

Veiligheid skatepark Zeeburg wordt aangepakt

Kinderen skaten en steppen op het Zeeburg Skate Park op Zeeburgereiland. Beeld Nosh Neneh
Kinderen skaten en steppen op het Zeeburg Skate Park op Zeeburgereiland.Beeld Nosh Neneh

De gemeente gaat maatregelen treffen om de nieuwe skatebaan op Zeeburgereiland veiliger te maken. In het eerste halfjaar zijn op de Urban Sport Zone te veel ongelukken gebeurd, staat in een evaluatie die de komende week in de stadsdeelcommissie wordt behandeld.

Het gaat om relatief lichte verwondingen, laat het stadsdeel in een toelichting weten. Zes breuken, dertien schaafwonden, een afgebroken tand, een schouder uit de kom en een tand door de lip. In twee gevallen moest er een ambulance komen, één keer voor een breuk in de rug, één keer voor een gebroken arm.

Skaten is geen stijldansen, en een blauwe plek hoort bij de sport. Toch wil de gemeente maatregelen nemen om de veiligheid in elk geval voor de beginnende skaters te vergroten. Zo komt er naar het voorbeeld van de skisport een aanduiding in kleur bij de verschillende bowls, waarbij groen staat voor beginners en zwart voor de zeer gevorderden.

Diepe bowls

Bij de drie diepe bowls komt een bord te staan met het advies om één skater tegelijk zijn kunsten te laten vertonen. Verder wordt nagedacht over de introductie van een vlaggensysteem zoals dat op het strand wordt gebruikt om de weersomstandigheden van de dag onder de aandacht te brengen.

De gemeente schrijft de maatregelen te willen doorvoeren zonder het vrije karakter van de skatebaan aan te tasten. Uit de evaluatie: ‘We willen de baan voor iedereen zo veilig en toegankelijk mogelijk maken, echter is het zaak het niet te overreguleren. Dit proces bevindt zich continu in een spanningsveld.’

De evaluatie is verder zeer positief over de Urban Sport Zone. De baan wordt goed gebruikt en trekt skaters uit binnen- en buitenland. De sfeer is in het algemeen goed volgens de opstellers: de urban sporters geven elkaar de ruimte als het nodig is maar helpen elkaar ook bij het uitvoeren van de verschillende figuren.

Een punt van zorg is de overlast voor de omwonenden. Mede door de populariteit van de skatebaan is het vaak drukker dan verwacht op het park, ook in de avonduren. De skatebaan is open van 9.00 uur tot 22.00 uur, maar omdat het de openbare weg betreft, blijft het park ook buiten die uren open voor publiek.

Dat leidt ertoe dat groepjes jongeren tot laat in de avond blijven hangen op de skatebaan. Daar kan alleen tegen worden opgetreden als zij overlast veroorzaken. In de praktijk, meldt de evaluatie, leidt dat tot een kat-en-muisspel tussen jongeren en handhavers.

Akoestisch onderzoek

De gemeente wil ook dit probleem aanpakken. Er wordt een extra inspanning aangekondigd van de sportparkmedewerker en de straatcoaches die de jongeren begeleiden. Ook komt er een onafhankelijk akoestisch onderzoek naar de mate van overlast en eventuele maatregelen om de geluidhinder terug te dringen.

Dat laatste is ook van belang, nu later dit jaar ook de sportvelden op Zeeburgereiland in gebruik worden genomen. Ook de sportvelden zijn 24 uur per dag bereikbaar en er wordt rekening gehouden met extra drukte, ook voor de handhavers. De verwachting is dat veel sporters ’s avonds zullen blijven hangen ‘met alle bijkomende stem-, sport- en muziekgeluiden’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden