‘Veiligelanders’ vaker verantwoordelijk voor kleine criminaliteit in centrum Amsterdam

Steeds meer asielzoekers uit veilige landen, zoals Marokko, plegen delicten in de Amsterdamse binnenstad. Burgemeester Femke Halsema zegt dat versterking in de aanpak hiertegen ‘noodzakelijk’ is om de binnenstad leefbaar te houden.

David Hielkema
Burgemeester Femke Halsema. Beeld  JEROEN JUMELET/ANP
Burgemeester Femke Halsema.Beeld JEROEN JUMELET/ANP

Criminelen hadden in de lockdowntijd weinig te zoeken in Amsterdam. Met een gering aantal toeristen in de binnenstad is het immers lastiger om een straatroof te plegen. Maar sinds de lockdowns voorbij zijn en de toerist weer is teruggekeerd, weet de crimineel ook de weg weer te vinden naar de stad.

Uit cijfers die burgemeester Femke Halsema woensdag openbaar heeft gemaakt, blijkt dat het aantal delicten inmiddels weer bijna op hetzelfde niveau zit als in pre-coronajaar 2019. In augustus 2019 en augustus 2022 werden circa 1700 straatroven, winkeldiefstallen en mishandelingen gemeld in het centrum.

In de weekenden naar Amsterdam

Opvallend is dat de daders steeds vaker criminelen uit het buitenland zijn. In 2019 ging het om 35 procent, inmiddels gaat het om bijna 50 procent van alle verdachten. Het gaat dan met name om zogenoemde veiligelanders, asielzoekers uit in dit geval voornamelijk Marokko met weinig tot geen perspectief op een verblijfsvergunning.

Veel van de vluchtelingen wonen in asielzoekerscentra en komen in de weekenden naar Amsterdam, zo berichtte De Telegraaf eind augustus al. De politie kost het soms wel tot 80 procent van haar capaciteit om deze overlast tegen te gaan, omdat een aanhouding soms ‘een tot twee dagen werk’ kost.

Halsema schrijft dat die capaciteit ten koste gaat van andere prioriteiten in de binnenstad, zoals het tegengaan van straathandel in drugs of onderzoek doen naar zware overvallen, woninginbraken of moord en doodslag. Ze noemt het noodzakelijk dat het rijk ingrijpt.

Halsema: ‘Het mobiele karakter van deze groep criminele vreemdelingen, hun vreemdelingenrechtelijke positie en het feit dat het zeer ingewikkeld is hen het land uit te zetten, maakt de aanpak van deze doelgroep weerbarstig. Versterking van de aanpak van vreemdelingen die criminaliteit plegen is noodzakelijk vanwege de omvang van de problemen en de overlast die deze groep veroorzaakt in de binnenstad.’

Ook Oost-Europeanen

Halsema wijst onder meer naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Nationale Politie om samen te werken en hier iets aan te doen, zodat criminele vreemdelingen uit veilige landen uitgezet kunnen worden.

In de brief staat ook dat Oost-Europeanen voor veel onrust zorgen. Het valt politieagenten op dat het aantal slapers en daklozen in de binnenstad toeneemt. Daarnaast verstoren ze de openbare orde door overmatig drankgebruik, vechtpartijen en geluidsoverlast. Het levert met name rondom het Centraal Station en de De Ruijterkade veel problemen op.

Daarbovenop komt nog dat al deze veiligelanders, zowel die uit Noord-Afrika als die uit Oost-Europa, zich ‘weinig tot niets’ aantrekken van ‘vertegenwoordigers van het gezag’. Volgens Halsema, die daarin wordt gesteund door de Amsterdamse politie en het Openbaar Ministerie, ondergraaft deze ‘relatief kleine groep’ het draagvlak voor de opvang van asielzoekers en vluchtelingen die ‘te goeder trouw’ zijn.

In de Amsterdamse gemeenteraad waren bij JA21 en CDA ook veel zorgen over de duizend asielzoekers die aankomen op de nieuwe opvanglocatie op het cruiseschip Galaxy in het Westelijk Havengebied. Onder hen zitten mogelijk circa 5 procent asielzoekers uit veilige landen. Volgens de burgemeester zijn afspraken met het rijk gemaakt dat hier geen asielzoekers komen met een ‘overlastachtergrond’.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden