Amsterdam Bewaar

VEH: Meer tijd nodig voor overstap erfpacht

VEH: Meer tijd nodig voor overstap erfpacht
© Eva Plevier

Amsterdamse huizenbezitters moeten meer tijd krijgen om over te kunnen stappen naar het nieuwe erfpachtsysteem.

De nieuwe gemeenteraad moet huidige deadline van 1 januari 2020 daarom schrappen, schrijft Vereniging Eigen Huis (VEH) in een brief aan het Amsterdamse college. 

Aanleiding voor de brief zijn de problemen en vertragingen waarmee Amsterdam kampt bij de overstap naar het nieuwe stelsel, waarmee de vorige gemeenteraad heeft ingestemd.

Huizenbezitters kunnen overstappen waarna hun erfpachtkosten nog maar één keer en voor eeuwig worden bepaald en niet elke vijftig jaar. Als ze dat voor 2020 doen, kunnen ze gebruik maken van gunstige voorwaarden. Maar de gemeente kampt met grote achterstanden in het verwerken van aanvragen.

Ingrijpende consequenties
VEH vindt dat erfpachters hiervan niet de dupe mogen worden. "Het is onverantwoord om inwoners op korte termijn een keuze te laten maken voor het nieuwe erfpachtsysteem, als een helder antwoord op belangrijke vragen uitblijft waardoor zij niet weten wat de ingrijpende consequenties zijn van een overstap," aldus VEH.

Zo kan de gemeente kan niet zeggen of Amsterdammers erfpachters bij afkoop van de erfpacht wel of geen overdrachtsbelasting moeten betalen. Kopers van nieuwbouwappartementen komen er niet achter hoe de gemeente de hoogte van de afkoopsom bepaalt.

VEH verwacht dat het de gemeente niet zal lukken om aanvragen van huizenbezitters voor de deadline kan afhandelen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.