VEH: erfpacht in Amsterdam vanaf volgend jaar ‘onbetaalbaar’

De overstap naar het nieuwe erfpachtstelsel wordt vanaf 1 januari onbetaalbaar, stelt Vereniging Eigen Huis. Huiseigenaren zijn vanaf die datum soms negen keer zoveel kwijt.

Michiel Couzy
Huiseigenaren die willen overstappen naar het nieuwe, eeuwigdurende erfpacht kunnen dit tot 1 januari 2020 onder gunstiger voorwaarden doen. Beeld ANP
Huiseigenaren die willen overstappen naar het nieuwe, eeuwigdurende erfpacht kunnen dit tot 1 januari 2020 onder gunstiger voorwaarden doen.Beeld ANP

De belangenbehartiger van huizenbezitters roept de gemeente per brandbrief op de voorwaarden niet te verslechteren. Huiseigenaren die willen overstappen naar de nieuwe, ­eeuwigdurende erfpacht, kunnen dit tot 1 januari 2020 onder gunstiger voorwaarden doen. Zo geldt bij de berekening de WOZ-waarde uit 2014 en de populariteit van de buurt in 2017. En dan geeft Amsterdam ook nog korting, die eind dit jaar afloopt.

Sinds 2014 is de WOZ flink gestegen en diverse buurten zijn opgeknapt. Huizenbezitters die zich na 1 januari melden, zijn dus veel meer kwijt. Voor hen geldt de WOZ uit 2018 en die is, volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) gemiddeld 60 procent hoger.

Uit berekeningen van VEH blijkt dat Amsterdammers volgend jaar soms wel negen keer zoveel kwijt zijn. De eigenaar van een huis van 80 vierkante meter in de Vogelbuurt kan nu nog zijn erfpachtcanon vastleggen voor 190 euro per jaar. Vanaf volgend jaar is dit 1750 euro. Volgens VEH zijn veel Amsterdammers zich niet bewust van dit financiële risico.

“Van een behoorlijk handelende overheid mag je verwachten dat zij haar burgers beschermt tegen drastische erfpachtverhogingen,” zegt Steven Wayenberg, jurist bij VEH. “Door de uitgangspunten na 1 januari te verslechteren, veroorzaakt de ­gemeente haar eigen erfpachtcrisis.”

Wie voor 1 januari de overstap in gang zet, kan profiteren van de betere voorwaarden. Volgens VEH heeft slechts 8 procent van de erfpachters zich gemeld bij de gemeente. De belangenvereniging gaat haar 25.000 leden die last hebben van de erfpachtregeling de komende weken erop wijzen dat het verstandig is nog dit jaar een aanbod aan te vragen.

De afhandeling van de aanvragen verloopt overigens erg traag. Velen wachten al maanden op een reactie of een aanbod van de gemeente.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden