Plus

Veel zorghuizen op slot: ‘Mensen hier begrijpen niet wat er gebeurt’

Het coronavirus kan desastreus uitpakken voor bewoners van verpleeg- en zorginstellingen. De kwetsbare doelgroep heeft soms ernstig te lijden onder de afsluiting van hun huizen. ‘Dit gaat met veel, véél pijn in het hart.’

Marc Kruyswijk
Om kwetsbare ouderen te behoeden voor het coronavirus hebben veel verzorgingshuizen de bezoekmomenten opgeschort. Beeld shutterstock
Om kwetsbare ouderen te behoeden voor het coronavirus hebben veel verzorgingshuizen de bezoekmomenten opgeschort.Beeld shutterstock

Een oorlogsgevoel, zo noemt een Amsterdamse mantelzorger het gevoel dat haar oude moeder heeft sinds dit weekend. “Ze mag ons niet meer zien, wij mogen niet meer naar binnen. Verzorgingshuis Vondelstede heeft de deuren dichtgedaan uit angst het coronavirus binnen te krijgen. Maar het maakt mijn moeder en vele anderen enorm bang, veel mensen begrijpen niet wat er gebeurt.”

Het virus ontwricht de samenleving en de samenleving gaat daar zo goed en zo kwaad als het gaat mee om. Maar voor veel patiënten die afhankelijk zijn van de zorg van verplegend personeel én de hulp van familie en vrienden zijn het ronduit verwarrende tijden. Want bezoektijden zijn aangepast of zelfs geheel afgeschaft, en dat hakt er stevig in.

Een andere mantelzorger – zij willen beiden niet met hun naam worden genoemd – zegt dat haar moeder sinds dit weekend de deuren sloten ‘alleen en verdrietig’ is. “Ze is aan het verpieteren. Het personeel in haar instelling is van zeer goede wil en doet zijn best, maar de dagelijkse bezoekjes van haar familie, van haar dochters en kleinkinderen, dat was haar lifeline. Mijn moeder teert op de mensen die langskwamen en die haar met de rolstoel meenamen voor een wandeling door het park.”

Amsta, waar Vondelstede bij hoort, heeft de deuren van alle verpleeg- en verzorgingshuizen gesloten, zegt een woordvoerder. Dat ging niet zonder discussie, zegt zij. “Het is een moeilijke, maar wel een noodzakelijke beslissing: wij denken dat we de kwetsbare mensen die bij ons wonen op die manier het beste kunnen beschermen.”

Uitzonderlijke tijden

Het probleem speelt in veel meer verpleeg- en verzorgingshuizen in de stad en in het land, zegt Conny Helder van Actiz, de branchevereniging van bijna 400 organisaties die onder meer actief zijn op het gebied van zorg en ondersteuning aan ouderen. “De sector staat onder enorme druk. Daarom zijn in bijzondere tijden zoals nu bijzondere afspraken nodig om de zorg voor ouderen, thuis en in verpleeghuizen, op volle kracht te houden. Op een aantal locaties wordt er daarom voor gekozen om bezoekers te weigeren.”

Dat gaat met enorm veel pijn in het hart, zegt Helder. “Het zeer, zéér schrijnend en heel tegenstrijdig met wat je eigenlijk zou willen. Maar het zijn uitzonderlijke tijden, we moeten in een aantal gevallen wel. Het weigeren van bezoek kan in deze gevallen de enige manier zijn om het aantal contacten, zowel voor personeel als patiënten te reduceren.”

Helder: “Op het moment dat er meer ziektegevallen komen, zal de zorg voor de patiënten intensiever worden én hebben we minder medewerkers. Dan zullen we personeel moeten herverdelen, mensen vragen meer uren te werken, ook niet-zorgpersoneel voor de zorg moeten inzetten, en in het uiterste geval zullen we de mensen minder zorg kunnen leveren.”

Personeelstekort

Precies om die reden is Anja Marbus, voorzitter van de cliëntenraad van Vondelstate, kritisch op het weigeren van bezoekers. “De verpleeghuiszorg maakt al langer moeilijke tijden door, er is natuurlijk een personeelstekort. Dan heb je de mantelzorgers gewoon heel nodig. Door nu op stel en sprong de deuren te sluiten, doe je de bewoners tekort.”

Het laat veel mensen volkomen verbijsterd achter, zegt Marbus. “Het wordt door de meesten niet begrepen. Dat is heel schrijnend, want de bewoners hebben hun familie hard nodig om niet weg te kwijnen. Het zou meer voor de hand hebben gelegen mantelzorgers in de gelegenheid te stellen hun zorgtaak uit te voeren en strikt op de naleving van de hygiënische maatregelen toe te zien.”

En van de mantelzorgers: “Aan het personeel ligt het niet, dat doet hun uiterste best. Maar het is een wankel evenwicht dat hier is verstoord.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden