Veel meer slachtoffers toeslagenschandaal dan gedacht in Amstelveen

Het aantal Amstelveners dat zich heeft gemeld als gedupeerde in het kinderopvangtoeslagschandaal, is ruim vijf keer groter dan gedacht.

De onthulling van de toeslagenaffaire leidde tot veel publieke verontwaardiging, zoals hier bij een protest op de Dam. Beeld ANP
De onthulling van de toeslagenaffaire leidde tot veel publieke verontwaardiging, zoals hier bij een protest op de Dam.Beeld ANP

Bij de Belastingdienst kwamen op basis van de eigen gegevens 28 gedupeerden naar boven. Inmiddels hebben 154 mogelijke slachtoffers zich gemeld, aldus de gemeente Amstelveen.

Van de 154 ouders hebben tot nu toe 35 de lichte toets van de Belastingdienst doorlopen. Dat betekent dat zij aanspraak maken op 30.000 euro compensatie van de Rijksoverheid voor het onterecht stopzetten en terugvorderen van de kinderopvangtoeslag. Voor gedupeerden geldt sinds maart ook een ‘pauzeknop’ waarbij private schulden niet hoeven te worden afgelost. De andere meldingen moeten nog beoordeeld worden.

Naar schatting zijn circa 1700 Amsterdamse ouders gedupeerd geraakt in de toeslagenaffaire.

Vertrouwen herstellen

Tussen 2013 en 2018 voerde de Belastingdienst extreem streng antifraudebeleid. Hierdoor kwamen mensen in de schulden, werden depressief of moesten langdurige rechtszaken voeren om hun gelijk te halen.

Om de gedupeerden te ondersteunen, breidt de gemeente Amstelveen de ondersteuning uit. Daarbij wordt vooral ingezet op het ‘bieden van een luisterend oor en het herstellen van het vertrouwen in de overheid’, meldt wethouder Marijn van Ballegooijen (Werk en Inkomen). “Samen met de inwoner wordt daarnaast gekeken en hulp geboden op de leefgebieden zoals hulp bij schulden, gezondheid, wonen en gezin. We merken dat immateriële steun en het winnen van vertrouwen bij de getroffenen belangrijk is.”

De gemeente steekt 187.500 euro extra in de ondersteuning van de gedupeerden. “Wij wachten daarbij niet op geld van het Rijk.”

Het geld gaat naar het Steunpunt Kinderopvangtoeslagaffaire, dat zorgt voor het eerste contact en uitgebreide intake waarin de situatie van de inwoner wordt beoordeeld. Ook wil de gemeente inzetten op psychische begeleiding en juridische ondersteuning voor de gedupeerden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden