Amsterdam Bewaar

Veel lof in Stopera over politieoptreden na aanrijding CS

Hulpdiensten aan het werk na het ongeval zaterdagavond
Hulpdiensten aan het werk na het ongeval zaterdagavond © ANP

De gemeente schaart zich pal achter de manier waarop de politie heeft gehandeld en gecommuniceerd tijdens het incident op het stationsplein bij CS, zaterdagavond.

'De politie heeft snel en goed opgetreden, zowel in actie als in woordvoering,' aldus locoburgemeester Kajsa Ollongren. "Er is zorgvuldig maar met een goede snelheid gehandeld. Over de communicatie is discussie ontstaan maar het past bij Amsterdam om dat wat de politie constateert zo snel mogelijk naar buiten te brengen."

Het stadsbestuur schaart zich daarmee achter de politie, die onder vuur ligt omdat er na de aanrijding teveel onduidelijk zou zijn gebleven over de aard van het incident.

De politie handelde overigens mede op advies van de burgemeester, die via de piketketen was geïnformeerd over het incident en wees op het belang van snelle en krachtige communicatie."

'Relatief snel'
Volgens de politie werd een verdachte, na gecontroleerd en geverbaliseerd te zijn, gesommeerd de trambaan te volgen om het autovrije zone voor CS weer netjes stapvoets te verlaten.

Kort daarna hoorden de agenten het toerental oplopen en reed de auto met hoge snelheid het voetgangersgebied in om tot  stilstand te komen tegen en muurtje. Hij bleek onwel te zijn geworden. Er vielen diverse gewonden.

"De bestuurder is direct aangehouden en meegebracht naar de politie post op CS. Er is relatief snel vastgestel dat er geen sprake was van aanslag," aldus Ollongren.

De gemeenteraad is vol lof over het optreden van de politie. VVD en CDA willen meer aandacht voor de cameraposities op het plein, die nu ongeveer de helft van het gebied bestrijken. Als het onderzoek is afgerond wordt de raad verder geïnformeerd.

De verdachte, die inmiddels weer op vrije voeten is, wordt enkele overtredingen van de wegenverkeerswet verweten.

Lees verder: Gelukkig, geen aanslag op CS: Zo werkt de angst voor terreur