Veel groen en ‘compleet nieuwe wijk’ in bouwplannen rond Amstelstation

Woningen, een vernieuwde stationsentree aan de Amstelzijde en een hoop groen: de gemeente Amsterdam heeft vrijdag de bouwplannen voor de omgeving rond het Amstelstation gepresenteerd.

Juliet Boogaard
Het plein voor het Amstelstation, dat in 2019 werd gerenoveerd. Beeld Jean-Pierre Jans
Het plein voor het Amstelstation, dat in 2019 werd gerenoveerd.Beeld Jean-Pierre Jans

De bouwplannen omvatten het station zelf, de rivier, de Ringdijk en de Weespertrekvaart. Er wordt zo’n 15.000 vierkante meter aan nieuw groen aangelegd. Volgens wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling) komt er een ‘compleet nieuwe wijk’ met ruimte voor werk, recreatie en ontspanning. Het vele groen moet onder meer helpen om hittestress en wateroverlast tegen te gaan.

In de plannen wordt rekening gehouden met ruimte voor voor 1300 tot 2100 woningen, 37.000 tot 94.000 vierkante meter voor kantoren en 7.500 vierkante meter ‘voorzieningen’. De bouw zal in 2022 van start gaan.

Werk aan het station

Rondom het station wordt verder de hoogte in gebouwd: de skyline van het gebied wordt uitgebreid met vijf ‘slanke’ torens van 75 tot 135 meter hoog. Ook het station zelf wordt onder de loep genomen: in samenspraak met buurtbewoners wordt gekeken naar een meer open stationsplein aan de Amstelzijde, een nieuwe stationshal en een beheerde fietsenstalling voor 4400 fietsen.

Vanaf woensdag 26 augustus tot woensdag 7 oktober kunnen omwonenden hun stem laten horen. Midden 2021 zal de gemeenteraad een besluit nemen over het stedenbouwkundig plan Amstelstation-Amsteloever.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden