Nieuws

Veel geluidsoverlast in Haarlemmermeer door technofestival Awakenings

De weersomstandigheden zorgen voor veel geluidsoverlast door festival Awakenings bij inwoners van Haarlemmermeer. Dat meldt de gemeente op Twitter.

Gijs Verhoef
Een van de podia van technofestival Awakenings in Spaarnwoude. Beeld Eva Plevier
Een van de podia van technofestival Awakenings in Spaarnwoude.Beeld Eva Plevier

“Het is bijzonder vervelend dat in de omgeving geluidsklachten worden ervaren als gevolg van Awakenings. We nemen dit uiterst serieus en er worden continu metingen verricht op de locaties waar klachten zijn,” schrijft gemeente Haarlemmermeer op haar website.

Toch is er weinig te doen aan de geluidshinder van het technofestival, dat zaterdag en zondag plaatsvindt in het Spaarnwoudepark, aangezien het technofestival aan de geluidsnormen voldoet.

Temperatuurinversie

De oorzaak ligt volgens adviseurs van de gemeente aan het meteorologische fenomeen temperatuurinversie. Daarbij vormt zich, door het mooie weer overdag en de snelle afkoeling in de avond, een warme luchtlaag boven een koude luchtlaag. Hierdoor ontstaat een soort deksel waartegen het geluid reflecteert en daardoor veel verder draagt dan normaal.

“We realiseren ons dat dit niet het antwoord is dat u wil horen. Awakenings voldoet op het terrein, maar ook in de omgeving, aan de in de vergunning gestelde geluidsnormen, maar daarmee zijn de klachten helaas niet weg. De overlast is waarschijnlijk volledig toe te wijzen aan de genoemde temperatuurinversie,” aldus de gemeente.

Bewoners van Haarlemmermeer moeten nog even op hun tanden bijten: Awakenings is namelijk al sinds 12.00 uur bezig en pas om 23.00 uur afgelopen. Op het festival treden onder andere DJ’s Reinier Zonneveld, Colin Benders en Stephan Bodzin op.

Download de app van Het Parool

Blijf 24/7 op de hoogte: download onze mobiele app voor Android of iOS.

Heb je een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden