PlusAchtergrond

Veel enthousiasme voor versoepelingen in musea en restaurants

Langzaam keert Amsterdam terug naar normaal. Dit weekend gingen versoepelingen in bij culturele instellingen en de horeca. ‘Ik heb met vlinders in mijn buik staan werken.’

Peter van Brummelen
In restaurant Black and Blue worden de laatste voorbereidingen getroffen voor de heropening.  Beeld ANP
In restaurant Black and Blue worden de laatste voorbereidingen getroffen voor de heropening.Beeld ANP

Meteen na de laatste persconferentie van Rutte gooide het Stedelijk Museum de kaartverkoop weer open. Het leidde tot een dit weekend al op voorhand uitverkocht museum. De sfeer in het Stedelijk, waar op het ogenblik tentoonstellingen van Bruce Nauman en Surinaamse kunst zijn te zien? “Heel vrolijk en blij,” zegt woordvoerder Marie-José Raven. “Dit doet veel voor het welzijn van mensen. In gesprekjes met medewerkers vertelden bezoekers telkens weer hoezeer ze een museumbezoek hebben gemist.”

De maximale dagcapaciteit in het Stedelijk is 1100 bezoekers onder de huidige omstandigheden. Elk kwartier gaat een nieuw tijdslot in, hoe lang bezoekers blijven mogen ze zelf weten. En dat gaat goed, volgens Raven: “Het is een groot gebouw, waar meerdere tentoonstellingen zijn te zien, de bezoekers verspreiden zich snel. Op de grond zijn stickers aangebracht met daarop het maximale aantal bezoekers dat een zaal kan hebben. Om te voorkomen dat het ergens te druk wordt, hebben we van die linten als op een vliegveld. Bezoekers hebben er begrip voor; ze zijn van het winkelen in supermarkten gewend dat je af en toe op je beurt moet wachten.”

Bezoekers bij de tentoonstelling Surinaamse School in het Stedelijk Museum. Beeld LNDWstudio
Bezoekers bij de tentoonstelling Surinaamse School in het Stedelijk Museum.Beeld LNDWstudio

Grote publiekstrekker in de bioscopen

In de heropende bioscopen is De slag om de Schelde de grote publiekstrekker. De oorlogsfilm die landelijk op zaterdag wel 20.000 bezoekers trok, lokte in Amsterdam op die dag 1382 mensen naar de bioscoop. In Kriterion in de Roeterstraat draait De Oost, de andere nieuwe oorlogsfilm van Nederlandse makelij. Ook in Kriterion een goede sfeer dit weekend, zegt medewerker Anne Schenkels: “Mensen zeggen dat ze echt naar Kriterion en naar film hebben gesnakt. Bijna alles is uitverkocht.”

De bioscopen mogen nog wel maar een beperkt aantal bezoekers toelaten; vijftig mensen per zaal. “Daarbij moet ook nog de 1,5 meterregeling in acht worden genomen,” zegt Schenkels. “In de grote zaal kunnen we op die manier vijftig mensen kwijt, in de kleinere niet. In Kriterion 3 passen nu 28 bezoekers, als we ervan uitgaan dat mensen met zijn tweeën komen. Als iemand voor alleen zichzelf een kaartje bestelt, heeft dat invloed op de capaciteit.”

Vertoning van de De slag om de Schelde voor crew en cast in Tusschinski. Beeld Lin Woldendorp
Vertoning van de De slag om de Schelde voor crew en cast in Tusschinski.Beeld Lin Woldendorp

Anderhalve meter afstand

Hoe gaat het met de horeca in Kriterion? “Het is nu zondagmiddag en mooi weer. Het terras zit vol, binnen is het stil. Later op de dag zal het café wel vollopen, zo gaat dat altijd in de zomer.”

En dan gingen in Amsterdam dit weekend ook de restaurants weer open. Topchef Joris Bijdendijk, van restaurant Rijks in het Rijksmuseum (goed voor een Michelinster) en Wils op het Stadionplein, had zaterdag een geweldige dag. “Het is heel goed gegaan. We hebben ongelooflijk veel plezier gehad, ik heb met vlinders in mijn buik staan werken.”

Geen opstartproblemen na al die maanden van sluiting? “Als je zo lang dicht bent geweest, moet je er weer even inkomen met zijn allen natuurlijk, er zijn ook nieuwe mensen en gerechten bijgekomen, maar we hadden het snel te pakken. Het terras was eerder ook al open, dus we waren al wel bezig.”

De 1,5 meterregel vindt Bijdendijk ingewikkeld. “Die slokt toch wel heel veel van de capaciteit op. We zitten vol dit weekend, maar het zijn veel minder mensen dan normaal. En zaterdag gebeurde het dat mensen vijf minuten voor aanvang doodleuk nog even hun reservering annuleerden, echt ongelooflijk.”

Volle bak dit weekend in Rijks en Wils, hoe staat met de reserveringen voor de komende week? “Ik zat toevallig net een berichtje van de NOS te lezen dat de sterrenrestaurants volgeboekt zouden zijn. Nou, dat geldt misschien voor de twee restaurants die zij toevallig hebben gebeld, maar wij kunnen echt nog wel wat gebruiken, hoor.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden