Amsterdam Bewaar

Veel Amsterdammers vinden fietsen door de stad stressvol

In de binnenstad is het fietsbezit het grootst
In de binnenstad is het fietsbezit het grootst © ANP

Vier van de tien Amsterdammers fietsen met stress door de stad, vooral op de drukke plekken in en rond het centrum.

Toch zijn er ook Amsterdammers die op de fiets absoluut geen stress ervaren. Twaalf procent van de Amsterdammers rijdt fluitend door de stad. Een en ander blijkt uit de Thermometer van de Bereikbaarheid, een rapport van de gemeente Amsterdam over de verkeersstromen in de stad.

De verkeersveiligheid wordt door alle fietsers bij elkaar beoordeeld met een 6,1. Motorrijders en voetgangers geven het hoogste rapportcijfer voor de veiligheid; een 6,9. Jongeren (of hun ouders) zijn minder te spreken over de verkeersveiligheid voor fietsers in Amsterdam, zij geven die niet meer dan een 5,4.

De drukte op de fietspaden zou ook de stress van de fietsers daar kunnen verklaren

Het fietsbezit groeit nog steeds en in 2015 had 78 procent van de Amsterdammers ouder dan twaalf een fiets, wat neerkomt op 847.000.

Drukte op fietspaden
In de binnenstad is het fietsbezit het grootst. Daar verplaatsen de meeste mensen zich met de fiets en is ook de drukte op de fietspaden het grootst. Dat zou ook de stress van de fietsers daar kunnen verklaren.

Naast een stijging in het aantal fietsen is ook het sterke toename te zien in het aantal snorfietsbezitters, dat sinds 2008 is verdrievoudigd tot 58.000. Dit in tegenstelling tot het autobezit, dat onder jongeren de afgelopen twaalf jaar zelfs bijna halveerde.

Lees ook: Veel Amsterdamse fietsstoplichten te lang op rood