Vattenfall wacht met bouw biomassacentrale Diemen tot uitsluitsel politiek

Vattenfall trapt op de rem bij de bouw van de biomassacentrale in Diemen. Door het hoog opgelopen protest wil het energie­bedrijf eerst van de politiek horen dat biomassa nog gewenst is als warmtebron.

Bart van Zoelen
De schoorsteen van de Hemweg-8 kolencentrale is gestopt. De veelbesproken Hemwegcentrale van Vattenfall wordt na 25 jaar gesloten, op last van het kabinet. Beeld ANP / Robin van Lonkhuijssen
De schoorsteen van de Hemweg-8 kolencentrale is gestopt. De veelbesproken Hemwegcentrale van Vattenfall wordt na 25 jaar gesloten, op last van het kabinet.Beeld ANP / Robin van Lonkhuijssen

Voordat Vattenfall halverwege volgend jaar definitief besluit over de bouw van de centrale bij Diemen, wil het energiebedrijf eerst duidelijkheid van de politiek, klanten en wetenschappers. Is er in Den Haag en in de Amsterdamse regio nog draagvlak voor biomassa?

Dat zei Vattenfalldirecteur Martijn Hagens in de internettalkshow Studio Energie. Vattenfall ontkent dat de biomassacentrale daarmee wordt uitgesteld. De voorbereidingen worden doorgezet. Het was al de bedoeling om in het derde kwartaal van 2021 de beslissing te nemen over de investering.

Duurzame manier

Tegen de centrale waar Vattenfall uit het buitenland aangevoerde houtpellets wil verbranden voor de verwarming van woningen in Amsterdam, wordt fel geprotesteerd. Als er geen strikte voorwaarden worden ­gesteld aan de herkomst van het hout dreigt ontbossing. Wetenschappers gaan rollebollend over straat over de vraag of biomassa leidt tot minder CO2-uitstoot. Actiegroepen vrezen luchtvervuiling.

Hagens is er nog steeds van overtuigd dat de opwek van warmte uit ­biomassa op een duurzame manier kan. Ook meent hij dat het de enige manier is waarop de klimaatdoelen kunnen worden gehaald. “We missen de nuance in het debat.” Biomassa zit in het verdomhoekje, vindt Hagens.

Vattenfall voelt zich in het nauw ­gedreven. Het energiebedrijf sloot eerder al een convenant met Amsterdam en andere gemeenten in de regio over extra duurzaamheidseisen aan de centrale. Vattenfall is al verzekerd van een miljoenensubsidie omdat ­biomassa geldt als duurzame energie en toch staat het bedrijf, tot zijn ergernis, alleen in de verdediging van biomassa.

Oproep aan Den haag

De gemeente Diemen kwam onlangs met een oproep aan politiek Den Haag om de centrale te stoppen. Regeringspartijen D66 en ChristenUnie spraken zich uit tegen subsidies voor nieuwe biomassacentrales. Daarmee distantieerden ook partijen die het vorig jaar gesloten klimaat­akkoord steunen zich van biomassa.

Binnenkort komt de SER met een rapport over duurzaamheidseisen voor biomassa. Als het aan Vattenfall ligt, spreekt de overheid zich daarna ook uit voor biomassa. Hagens: “Wij denken dat je niet om biomassa heen kan, maar als de overheid en de ­samenleving zeggen: het is volledig acceptabel om de CO2-doelstellingen niet te halen en aardgas te blijven ­gebruiken, dan kunnen we daar ook over in gesprek.”

De gemeente Amsterdam gaat daar in een eerste reactie niet op in. “Verreweg de belangrijkste reden dat de biomassacentrale in Diemen er staat, is de subsidie van de rijksoverheid,” zegt wethouder Marieke van Doorninck (Klimaat). Volgens de wethouder heeft Amsterdam al gedaan wat het kon door het convenant met Vattenfall over de duurzame herkomst van het hout, scherpere uitstootnormen en het transport. ”Minister Wiebes is hier dus aan zet.”

De Partij voor de Dieren hoopt ook dat Wiebes ingrijpt, maar ziet wel een rol voor de gemeente. “Amsterdam moet nu doorpakken en zorgen dat de biomassacentrale er niet komt,” vindt fractievoorzitter Johnas van Lammeren.

Diemen neemt de uitnodiging om verder te spreken over de biomassacentrale graag aan, aldus de gemeente in een eerste reactie. Het gemeentebestuur is blij dat Vattenfall voorlopig geen onomkeerbare stappen zet. “Dit is winst voor iedereen die zich in de afgelopen periode heeft verzet tegen de plannen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden