Plus

Vattenfall gaat goedkope stroom omzetten in stadswarmte

Vattenfall wil bij Diemen een gigantische waterverwarmer bouwen voor stadsverwarming in Amsterdam en Almere. Deze ‘e-boiler’ kan niet in de plaats komen van de eventuele biomassacentrale die het energiebedrijf op felle kritiek is komen te staan.

Met de komst van e-boilers is de bouw van een biomassacentrale nog niet van de baan. Beeld AP
Met de komst van e-boilers is de bouw van een biomassacentrale nog niet van de baan.Beeld AP

Met de e-boiler wil Vattenfall water elektrisch opwarmen voor de stadsverwarming op momenten dat er veel groene stroom beschikbaar is. Op zonnige dagen en op dagen met veel wind, zijn er nu soms al overschotten aan elektriciteit, die dan meteen heel goedkoop is. Op dit soort dagen kan Vattenfall de e-boiler inzetten in plaats van de huidige energiecentrales bij Diemen, die draaien op aardgas.

De e-boiler zou er in 2024 kunnen staan. Vattenfall heeft de bouwvergunning al binnen, net als de SDE-subsidies voor duurzame energie, maar het definitieve besluit over de bouw valt volgend jaar. Het energiebedrijf gebruikt in Zweden al tientallen jaren e-boilers voor de stadsverwarming en in Berlijn heeft het ook al zo’n voorziening neergezet.

Omstreden centrale

Met de e-boiler anticipeert Vattenfall op de afspraken uit het Klimaatakkoord om tot 2030 veel meer groene stroom op te wekken, vooral met windparken op zee. Bij Diemen zou de e-boiler mooi passen omdat Vattenfall daar ook al een warmtebuffer heeft, een immens soort thermosfles om warmte vast te houden.

Vattenfall liep al langer rond met plannen voor e-boilers bij Diemen en de Hemwegcentrale. Nieuw is dat het energiebedrijf nu gaat voor een veel grotere variant dan het eerder van plan was te bouwen. Reden is dat Vattenfall opnieuw is gaan zoeken naar mogelijke alternatieven voor een biomassacentrale bij Diemen. Na een storm van kritiek besloot Vattenfall vorig jaar het definitieve besluit over de bouw van die centrale uit te stellen tot volgend jaar.

Maar de e-boiler kan niet helemaal de plaats innemen van de biomassacentrale. Die kan namelijk minstens 30 procent van de warmte leveren, terwijl de e-boiler door het jaar heen hooguit tot 15 procent komt en dan alleen op momenten dat er al veel energie is. Een biomassacentrale levert ook warmte op donkere dagen en als het windstil is.

Voordat Vattenfall volgend jaar een besluit over de biomassacentrale neemt, wil het bedrijf eerst duidelijkheid van politiek, klanten en wetenschappers. Biomassa telt vooralsnog mee als duurzame warmte, maar is daar in de politiek en bij klanten draagvlak voor?

Regels aanpassen

Dat de e-boiler niet de plaats kan innemen van de biomassacentrale laat wel zien dat het verduurzamen van de stadsverwarming een ingewikkelde zaak is. Vattenfall onderzoekt rond Amsterdam ook de mogelijkheden voor geothermie – warmte uit diepe grondlagen – en restwarmte uit datacenters. De gascentrales kunnen in de toekomst mogelijk overschakelen op waterstof, maar dat duurt nog minstens vijftien jaar. Zeker zonder biomassacentrale verwacht Vattenfall daarom nog lang aangewezen te blijven op zijn gascentrales.

Hoewel de stroom voor de e-boiler komt van wind en zon geldt deze warmte binnen de bouwregels voor nieuwbouwwoningen vooralsnog niet als duurzaam. Vattenfall heeft goede hoop dat dit wordt aangepast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden