Amsterdam Bewaar

Vanaf nu ontheffing nodig voor rondleiding op de Wallen

Groepen mogen onder meer geen foto's van sekswerkers maken.
Groepen mogen onder meer geen foto's van sekswerkers maken. © ANP

Vanaf zondag is het voor iedere gids die meer dan vijf mensen rondleidt over de Wallen nodig om een ontheffing aan te vragen.

Hiermee wil de gemeente de overlast van grote groepen terugbrengen, 'om de Wallen leefbaar te houden'. Het is niet de bedoeling om het aantal rondleidingen - soms wel 27 per uur - terug te brengen, wel om ze in goede banen te leiden.

Voor gidsen die groepen rondleiden, en nu dus een ontheffing nodig hebben, zijn ook strenge regels opgesteld. Deze gelden voor het Wallengebied tussen de Zeedijk, Warmoesstraat, Damstraat, Hoogstraten en Kloveniersburgwal.

Casa Rosso
In de regels staat onder meer dat er maximaal 20 mensen mogen meelopen in één groep. Ook mag er niet gestopt worden voor bijvoorbeeld de deur van Casa Rosso of de Condomerie, of op de bruggen van de Oudezijds Achterburgwal. Groepen mogen verder geen lawaai maken, en moeten met hun rug naar sekswerkers staan. Foto's van hen maken is uit den boze.

Bij overtreding van deze regels, geldt een boete van 190 euro voor een gids, of 950 euro voor het bedrijf dat de rondleiding aanbiedt. Wie te vaak in de fout gaat, heeft de kans zijn of haar ontheffing (definitief) kwijt te raken.

Lees ook: Strengere regels voor groepen op de Wallen

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.