Fotoserie

Vanaf Muiderpoort werden ruim 11.000 Joodse Amsterdammers afgevoerd

Station Muiderpoort Beeld Jeroen Hofman
Station MuiderpoortBeeld Jeroen Hofman

Jeroen Hofman fotografeerde in opdracht van het Amsterdams 4 en 5 mei comité de gaten die de Holocaust in de Amsterdamse gemeenschap heeft geslagen. De komende dagen zijn zijn foto’s in Het Parool te zien, vandaag deel 4: de Plantage Middenlaan.

Jeroen Hofman

Net als het Centraal Station, het Amstelstation en het – niet meer bestaande – rangeerterrein Stadsrietlanden (naast het Lloyd Hotel) werd station Muiderpoort gebruikt om Joden te deporteren. Op de foto is het spoor richting Amersfoort te zien, waarover de treinen naar Westerbork reden. Vanaf Muiderpoort werden ruim 11.000 Joodse Amsterdammers afgevoerd. Ze gingen via Westerbork naar de concentratie- en vernietigingskampen.

De Plantage Middenlaan. Beeld Jeroen Hofman
De Plantage Middenlaan.Beeld Jeroen Hofman

Vanaf de Hollandsche Schouwburg aan de Plantage Middenlaan zijn van juli 1942 t/m september 1943 46.000 Joodse Amsterdammers lopend, per tram of op een vrachtwagen weggevoerd naar doorgangskamp Westerbork via het Centraal Station, Station Muiderpoort of, het niet meer bestaande, rangeerterrein Stadsrietlanden (naast het Lloydhotel). Het theater diende als verzamelplaats en gevangenkamp, nadat het tot oktober 1941 als schouwburg diende uitsluitend toegankelijk voor Joods publiek.

Aflevering 3: het Krugerplein

De Transvaalbuurt: Krugerplein.
 Beeld Jeroen Hofman
De Transvaalbuurt: Krugerplein.Beeld Jeroen Hofman

Het Krugerplein in Oost diende ­tijdens razzia’s in de Transvaalbuurt als ­verzamelplaats voor opgepakte Joden. De Transvaalbuurt had de meeste Joodse bewoners van de stad; ongeveer 80 procent van de 20.000 bewoners was Joods. Het was de wijk, Judenviertel II, waar in 1943 de nog overgebleven Joden van Amsterdam moesten gaan wonen.

Aflevering 2: het Olympiaplein

Het Olympiaplein.
 Beeld Jeroen Hofman
Het Olympiaplein.Beeld Jeroen Hofman

Het sportcomplex op het Olympia­plein diende tijdens razzia’s in de Beethovenbuurt als verzamelplaats voor opgepakte Joden. In 1941 was in de Beethovenbuurt 37 procent van de 12.560 bewoners Joods. Er woonden veel Joodse vluchtelingen uit Duitsland.

Aflevering 1: de Christelijke HBS

De Christelijke HBS. Beeld Jeroen Hofman
De Christelijke HBS.Beeld Jeroen Hofman

Op de voorgrond, in de voormalige Christelijke HBS op het Adama van Scheltemaplein, zat vanaf juni 1942 de ‘Zentralstelle für jüdische Auswanderung’. Vanuit de Zentralstelle werd de deportatie van alle Joden in Nederland geregeld. Via deze instantie zijn tot oktober 1942 18.000 Joodse Amsterdammers gedeporteerd. Na de sluiting van de Hollandsche Schouwburg in november 1943 werd het gebouw weer ingezet als verzamelplaats. Op zondag 26 november 1944, toen de Zentralstelle was verhuisd naar Velp, werd het gebouw vernietigd bij een Brits bombardement, dat vooral bedoeld was voor het gebouw aan de overkant van de straat, het hoofdkwartier van de Sicherheitspolizei en Sicherheitsdienst in de school aan wat nu de Gerrit van der Veenstraat is. Er vielen naar schatting zestig doden, onder wie een aantal onderduikers en vier SD’ers.

Foto’s zijn gemaakt op uitnodiging van het Amsterdams 4 en 5 mei comite ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden