PlusAchtergrond

Van misbruik verdachte ex-officier van justitie maandag voor de rechter

Ex-officier van justitie Vincent L. staat maandag voor het eerst zelf als verdachte voor de rechter. Hij is verdachte in een misbruikzaak met een lange voorgeschiedenis.

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Vincent L. (48) zou in 2016 betaalde seks hebben gehad met een 16-jarige jongen. De zaak kwam in 2017 aan het rollen nadat de ouders van de jongen opvallende berichten op zijn telefoon hadden gevonden. Zij deden daarna aangifte. Tijdens een eerdere zitting in deze zaak bleek hoe groot de impact was op het gezin: de vader van de jongen was zó overstuur toen hij de berichten op de telefoon zag, ‘dat hij zichzelf wilde doodrijden’.

De jongen had zichzelf op de datingsite Bullchat onder de naam ‘Jesse’ aangeboden. Hij deed dat al vanaf zijn 14de, voor geld, en om stoer te doen. Elf mannen tussen 38 en 61 jaar hadden gereageerd. Zes mannen hadden seks met de jongen toen hij nog 15 was. De anderen, onder wie Vincent L., betaalden voor seks toen hij zijn 16de verjaardag al had gevierd. Overigens zei Jesse tegen zijn klanten dat hij 18 was. Hij verdiende er zo'n 40 à 50 euro per afspraak mee.

De tien andere mannen in deze zaak werden al veroordeeld, maar L. ontsprong als ex-officier van justitie steeds de dans. Dat heeft alles te maken met zijn functie, want hoe omzeil je de schijn van belangenverstrengeling als het Openbaar Ministerie een ex-collega moet aanpakken?

Gezicht

L. werkte toen zijn zaak aan het licht kwam bij het Functioneel Parket in Amsterdam. Die afdeling van het Openbaar Ministerie houdt zich bezig met het afpakken van geld van criminelen en de strijd tegen fraude. Sinds 2008 was L. officier van justitie en het gezicht van de aanpak van zware fraudeurs. Vanwege deze zaak werd hij per 1 januari 2018 ontslagen. Hij was toen al acht maanden geschorst. Kort daarna vond hij overigens weer werk als jurist.

De Hoge Raad had de zaak van L. eerder verwezen naar de rechtbank in Den Haag, omdat L. in Amsterdam werkte. Haagse officieren moesten de zaak gaan doen (om elke schijn van bevoordeling of benadeling te vermijden) en dus niet de twee Amsterdamse aanklagers bij wie de zaak aanvankelijk was ondergebracht. Het OM liet de zaak echter toch bij de Amsterdamse officieren, door ze als ‘plaatsvervangend officieren in Den Haag’ te laten opereren.

Dat bleek een blunder. De rechtbank in Den Haag oordeelde namelijk dat het OM dat niet had mogen doen en de zaak werd daardoor ‘niet ontvankelijk’ verklaard. De kans dat L. nog zou worden vervolgd leek verkeken. Dat leverde zelfs de complottheorie op dat het OM de zaak expres had laten crashen. Totdat de Hoge Raad vervolgens oordeelde dat de zaak wel door dezelfde officieren mag worden afgewerkt, omdat de aanklagers ‘onder het gezag van de Haagse hoofdofficier van justitie vallen’. Toch heeft justitie inmiddels wel Haagse officieren op de zaak gezet: Wouter Bos en Rick Mol.

Twijfelen

Of het nu juridisch ‘goed zal gaan’, is nog de vraag. L’s advocaat Aniek Saes wil voorafgaand aan de zaak weinig kwijt, maar wel ‘dat dit punt nog door de rechter beoordeeld zal moeten worden’. Vincent L. - die een inleidende zitting in december aan zich voorbij liet gaan - zal er volgens haar maandag wel bij zijn. Tijdens die eerdere zitting liet Saes blijken eraan te twijfelen of deze zaak - die lang door justitie Amsterdam werd onderzocht - wel eerlijk zal verlopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden