Van Lammeren (PvdD) biedt Simons excuses aan

Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, heeft zijn excuses aangeboden aan Sylvana Simons. Hij erkent dat zijn woordkeuze in het debat over het schietincident bij De Nederlandsche Bank onjuist was.

Johnas van Lammeren Beeld Marc Driessen
Johnas van LammerenBeeld Marc Driessen

In dat debat zei Van Lammeren tegen Simons, de fractievoorzitter van Bij1, dat ze 'nederig' moest gaan zitten. Van Lammeren vindt nu dat hij andere bewoordingen had moeten gebruiken om zijn punt duidelijk te maken aan Simons.

'Dat mijn woordkeuze onjuist was en als kwetsend kan worden ervaren, spijt me zeer,' schrijft Van Lammeren op de website van Partij voor de Dieren. 'Mijn woordkeus droeg ook niet bij aan de inhoud van mijn betoog. Ik bied mijn excuses aan aan ieder die mijn woordkeus als kwetsend en/of ongepast heeft ervaren, in het bijzonder aan Sylvana Simons.'

Debat
Het debat op 13 februari was door Simons zelf aangevraagd. Aanleiding was het schietincident bij De Nederlandsche Bank, waarbij een man die een nepwapen bij zich droeg door de politie werd neergeschoten en uiteindelijk overleed. Het leek te gaan om 'suicide by cop', waarbij het slachtoffer zich bewust laat neerschieten door de politie.

Bij1 sprak in de aanvraag voor het debat over een 'bovenmatig aantal kogels' en eiste 'spoedige verantwoording van het college over het toepassen van dit buitensporige en onnodige politiegeweld.'

De gemeenteraad uitte na de aanvraag van het debat in ongekend harde bewoordingen kritiek op Simons: Ze moet zich diep, diep schamen, heeft zich onsterfelijk belachelijk gemaakt en zaait angst onder jongeren.

Het debat ontplofte toen Simons zei van jongeren van kleur te horen dat die bang zijn te worden neergeschoten door agenten.

Lees ook: Bij1: vragen Sylvana Simons niet bedoeld als kritiek op politie

Sylvana Simons Beeld ANP
Sylvana SimonsBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden