Kan dat niet anders

Van het gratis water in de Keizersstraat kun je heel veel dorst krijgen

Een fontein die altijd droog staat, trappen met ‘luie’ treden of een bankje met de rug naar het plein – Het Parool gaat in deze serie op zoek naar dwaze of vreemde bouwingrepen in de stad. Kan dat niet anders? Vandaag: een watertappunt zonder water.

Hans van der Beek
Uit dit kraantje op de Nieuwmarkt kwam al tijden geen water. Beeld Daphne Lucker
Uit dit kraantje op de Nieuwmarkt kwam al tijden geen water.Beeld Daphne Lucker

In de Keizersstraat, pal naast de Nieuwmarkt, ter hoogte van Café Fonteyn, staat een watertappunt, met gratis, koel drinkwater voor iedereen – altijd fijne service van de stad, en in dit geval Waternet.

De waterkraan staat op een strategisch uitstekende plek, vlak bij de metro. Een lekker slokje water voor iedere reiziger die op het plein arriveert, of op punt van vertrek staat. Het waterpunt staat precies midden in een vak dat is gereserveerd om fietsen in te parkeren. Dat komt nog beter uit. Fietsers hebben in de regel meer dorst dan metroreizigers.

Achter de fietsplek staan drie lange banken, in een driehoek om een boom. De kraan is daarom goed nieuws voor mensen die op de banken gaan chillen. Ideaal voor de bezoeker voor wie de caféterrassen te duur zijn, maar die toch wil genieten van de reuring van de Nieuwmarkt.

Daar weer achter is een parkeervak voor motoren. Nou, als er mensen zijn die hoognodig behoefte hebben aan een fris slokje water dan zijn het motorrijders wel, in die warme lederen pakken en handschoenen en met een helm in de zon.

Weer verderop, achter een bloemenperkje, ligt een basketbalveld. Een mooie plek, met twee baskets en een zachte, rode ondergrond waarop je na het vallen niet zo snel je knieën bezeert. En waar je na een inspannend potje 3 tegen 3 natuurlijk wel zin hebt in een verfrissend slokje water.

Kortom, een werkelijk perfecte locatie voor een waterpunt. Het is een mooie kraan ook nog. Plat en hoog, chroom, glimmend en met een sierlijke hals. Drinkwater staat erop, gegraveerd.

Maar goed, hij doet het dus niet.

Je kunt op een knop drukken, boven op de bak, maar dan gebeurt er niks. Als je heel vaak achter elkaar drukt, komt er opeens een heel klein scheutje water uit, maar daarna is het wel weer afgelopen.

“Dat fonteintje staat al langer dan een jaar droog te wezen,” zegt buurtbewoner Jacob Heeringa (67), die het defect al twee keer meldde bij Waternet. “Enige tijd geleden werd het ook nog omgereden. Er kwam een mannetje van Waternet om het weer overeind te zetten, maar het water aansluiten hoorde kennelijk niet bij zijn taken.”

Waternet: hij doet het weer

Een woordvoerder van Waternet laat afgelopen donderdag weten dat het defecte waterpunt die dag is hersteld. “Op 23 mei was het defect, nadat er tegenaan was gereden. Op 28 mei was het hersteld, maar kort daarna bleek de batterij defect. Op 28 juli is dat hersteld, maar vlak daarna bleken de drukknop en chip defect.”

Die chip is nodig voor de regeling van de magneetklep in de kraan. “Deze chip was eerder niet op voorraad, vandaar dat het iets langer duurde. Het gaat namelijk om een pilot. We zijn van het type drukknop afgestapt en proberen een nieuw type uit.”

Heeft u ook een voorbeeld? Mail het onderwerp naar anders@parool.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden