Amsterdam Bewaar

Van der Laan wil medicinale wiet laagdrempeliger maken

Burgemeester Van der Laan biedt zich in Den Haag aan als gesprekspartner.
Burgemeester Van der Laan biedt zich in Den Haag aan als gesprekspartner. © ANP

Burgemeester Van der Laan heeft er in Den Haag opnieuw op aangedrongen dat medicinale wiet eenvoudiger verkrijgbaar moet worden.

Mensen die daar vanwege gezondheidsredenen baat bij hebben, moeten wat de burgemeester betreft laagdrempeliger toegang krijgen tot cannabis. Dat schrijft hij in een brief aan de Eerste Kamer en de ministers Blok en Schippers van respectievelijk Justitie en Volksgezondheid. Het is de tweede brief over het onderwerp die Van der Laan aan Schippers schrijft.

In september kwam hij op voor Amsterdammer Rudolf Hillebrand, die thuis wiet kweekt en daarom zijn woning uitgezet dreigt te worden door corporatie Eigen Haard. 

In vrijwel geen enkele gemeente wordt ingegrepen wanneer iemand voor eigen gebruik thuis kweekt. Strafrechtelijk zijn er echter nog voldoende manieren om voor die praktijken een stokje te steken, waardoor situatie's als die van Hillebrand kunnen ontstaan. 

Van der Laan wil overleg tussen alle betrokkenen, ook de farmaceutische industrie en zorgverzekeraars. Het gedoogbeleid is nu te onduidelijkheid over 'mediwiet'.

Vorige week schaarde hij zich achter een motie van de Tweede Kamer voor onderzoek naar een gevarieerder aanbod van medicinale wiet.