Vader Insiya moet 10.000 euro per dag betalen aan moeder

De vader van het in 2016 ontvoerde meisje Insiya moet een dwangsom betalen aan de moeder van het meisje. Voor iedere dag dat Shehzad Hemani hun dochter bij hem in India houdt, is hij haar moeder tienduizend euro verschuldigd. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag besloten.

Het Parool
De ontvoerde Insiya.  Beeld ANP
De ontvoerde Insiya.Beeld ANP

Hemani moet gaan betalen vanaf de dag dat de uitspraak hem in India bereikt. Het gerechtshof meldt dat die uitspraak hem vorige week woensdag is toegestuurd. De som kan oplopen tot maximaal een miljoen euro.

Insiya werd in de herfst van 2016 in opdracht van haar vader ontvoerd uit het huis van haar oma in Amsterdam en naar India gebracht. Sindsdien houdt hij haar daar. Meerdere uitleveringsverzoeken liepen in India op niets uit. Justitie verwacht dat zowel hij als zijn neef, die ook bij de ontvoering betrokken was, bij verstek moeten worden berecht. De eerste regiezitting staat gepland voor begin januari, zegt het OM. De vijf mannen en een vrouw die de ontvoering uitvoerden werden eerder deze zomer al veroordeeld tot celstraffen.

Het hof bevestigde in hoger beroep een eerdere uitspraak van de rechtbank in Den Haag uit december 2017, die oordeelde dat Insiya onmiddellijk moest terugkeren naar Nederland. Volgens het hof mocht vader Shehzad Hemani niet zonder instemming van de moeder beslissingen nemen over het verblijf van het inmiddels vijfjarige meisje.

Aan deze uitspraak wordt nu een dwangsom verbonden, ‘gezien de aard en de ernst van de zaak, waarbij (de minderjarige) op abrupte wijze uit haar vertrouwde omgeving is gehaald en haar door de weigerachtige houding van de vader het contact met de moeder stelselmatig onthouden wordt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden