Amsterdam Bewaar

UvA zet in op kunstmatige intelligentie met nieuw gebouw

Het nieuwe gebouw van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op Science Park Amsterdam.
Het nieuwe gebouw van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op Science Park Amsterdam. © ANP

De Universiteit van Amsterdam wil volgend jaar beginnen met de bouw van een 'hotspot van wereldklasse' op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Niet ver van de bètafaculteit moet een elfduizend vierkante meter groot gebouw herrijzen. Studenten van bijvoorbeeld Informatica, kunstmatige intelligentie en verschillende masterstudies leren er onderzoeken én ondernemen. De gemeente Amsterdam heeft al 4 miljoen euro subsidie toegezegd en de gemeenteraad geeft z'n zegen. Dat is hard nodig, zegt hoogleraar Informatica Maarten de Rijke.

Wat betreft Artificial Intelligence is er eigenlijk maar één advies: niet stilzitten

Maarten de Rijke, hoogleraar Informatica

"Wat betreft AI (Artificial Intelligence) is er eigenlijk maar één advies: niet stilzitten. Als je vandaag aan de top staat en niet doorpakt, vorm je morgen de achterhoede." Bovendien groeit de studie AI de laatste jaren als kool op Science Park. Bij colleges zitten nu niet zelden 400 tot 500 studenten. Het onderzoek dat nu gedaan wordt is volgens De Rijke al van wereldniveau, maar groeit wel uit z'n behuizing.  

Scyfer
Een goed voorbeeld van de kunstmatige intelligentie die op Science Park gecreëerd wordt is de start-up Scyfer, die vijf jaar geleden ontstond en vorige zomer werd opgepikt door de Amerikaanse chipgigant Qualcomm. De kunstmatige intelligentie van Scyfer gaat worden geïntegreerd in de chips van Qualcomm. Om te zorgen dat meer van zulke beginnende bedrijfjes de ruimte krijgen wordt ruimte gecreëerd voor onderwijs, onderzoek én samenwerking met het bedrijfsleven.

'Gelukkig wil niet elke student meer in loondienst'

Hoe komt de Amsterdamse economie in haar derde gouden eeuw? Joost Reimert, die de knapste studenten van de UvA leert hoe ze hun eigen bedrijf beginnen, gelooft in Science Park - ons eigen Silicon Valley. (link)

De ontwikkeling van een AI-centrum is niet alleen belangrijk voor Amsterdam en de UvA, zegt De Rijke. "Je ziet nu steeds meer de maatschappelijke discussie gevoerd worden over hoe ver kunstmatige intelligentie mag gaan. We leveren allemaal data in bij buitenlandse bedrijven zoals Facebook of Google. Daar moet eigen expertise tegenover staan. De beste manier van sturing is zelf technologie ontwikkelen die werkt zoals wij dat willen, volgens onze waarden."

Futuristisch
De hoogleraar merkt dat zijn vakgebied al minder een ver van bedden-show is dan voorheen, toen kunstmatige intelligentie mede ingegeven door films nog een futuristisch iets van ver weg leek. "Je kunt in AI nog altijd grote vergezichten hebben, maar er zijn inmiddels genoeg voor de hand liggende toepassingen die ook het dagelijks leven hier raken. AI zit in je mobiele telefoon en er wordt bijvoorbeeld al een tijdje getest met zelfrijdende auto's, ook in Nederland."

Met het nieuwe pand moeten studenten en onderzoekers gehuisvest worden, maar moeten er ook vooral innovaties tot stand komen waar het bedrijfsleven en de maatschappij iets aan hebben, zoals oplossingen voor vraagstukken op het terrein van de gezondheidszorg, veiligheid of duurzaamheid. De Rijke: "Het is van belang om in te zien dat er goed AI-onderzoek wordt gedaan in Amsterdam en dat hier spannende dingen gebeuren. Hiermee kunnen we een flinke concentratie aan talent bij elkaar krijgen en houden."

Implicaties
Kunstmatige intelligentie heeft implicaties op juridisch, ethisch en cultureel vlak. Verschillende disciplines en studies op de UvA, niet noodzakelijk alleen maar op het gebied van bèta, kunnen daarom straks aan de slag in het nieuwe centrum.

Volgende maand buigt het College van Bestuur zich over de benodigde investering voor het nieuwbouwplan. De ambitie is volgend jaar te beginnen aan de bouw van een pand dat in 2021 opgeleverd kan worden.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.