UvA teruggefloten door kabinet: buitenlandse studenten weren mag niet

Het kabinet staat niet toe dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat proberen buitenlandse studenten te weren bij populaire studies. Als de universiteit het aangekondigde beleid toch doorzet, zal de Onderwijsinspectie ingrijpen.

Het Parool
Steeds meer buitenlandse studenten kiezen voor Nederlandse universiteiten, wat leidt tot verdringing van Nederlandse studenten Beeld ANP
Steeds meer buitenlandse studenten kiezen voor Nederlandse universiteiten, wat leidt tot verdringing van Nederlandse studentenBeeld ANP

Minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) beantwoordde dinsdag Kamervragen van zijn VVD’er Hatte van der Woude. Zij stelde deze vragen naar aanleiding van het bericht dat de UvA quota voor buitenlandse studenten wilde instellen. Het gaat daarbij specifiek om populaire studies als psychologie en politicologie. Geert ten Dam, voorzitter van het College van Bestuur van de UvA, kondigde vorig jaar aan dat ze nadacht over ‘onconventionele maatregelen’ om de instroom van het aantal buitenlandse studenten te beperken.

Wiersma stelt dat de maatregelen die de universiteit wil nemen niet mogen. “Als de wettelijke basis ergens niet is, dan mag het niet en dan kan het dus niet. Dan hebben we de inspectie bijvoorbeeld die we kunnen vragen om daarop toe te zien,” aldus de minister dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

In gesprek

Wiersma wees daarbij op de verantwoordelijkheid van de universiteiten zelf om de aanwas van buitenlandse studenten onder controle te houden. Zij moeten verantwoord werven in het buitenland, aldus de minister: als er geen huisvesting is, moeten universiteiten buitenlandse studenten daarover informeren. “Het zijn toch daadwerkelijk de instellingen die die studenten werven.”

In een schriftelijke reactie zegt UvA-bestuursvoorzitter Ten Dam woensdagochtend: ‘We gaan graag met het ministerie in overleg om te kijken of er ruimte is om toch een experiment uit te voeren. Ik wil graag benadrukken dat het gaat om een proef bij 2 fixus studies (politicologie en psychologie) om te onderzoeken of we zo de instroom beter kunnen beheersen. Internationale studenten blijven vanzelfsprekend welkom bij de UvA.’

Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) meldde in juni aan de Tweede en Eerste Kamer dat hij de wetgeving waar universiteiten om vragen op pauze zette. Dijkgraaf heeft toegezegd dat hij begin 2023 voorstellen hierover naar de Tweede Kamer stuurt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden