UvA-studenten starten petitie voor heropening hoger onderwijs

Drie studenten van de Universiteit van Amsterdam willen met een petitie afdwingen dat ook het hoger onderwijs weer op locatie van start mag gaan. Op 1,5 meter en conform de coronamaatregelen. ‘Je kan straks wel naar de kapper, maar niet naar studie.’

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Sinds vrijdag staat de petitie ‘#magiknaarschool’ op de website petities.nl. ‘Onderwijsinstellingen kunnen creatief nadenken over mogelijkheden om conform coronamaatregelen onderwijs te realiseren,’ schrijven de studenten. ‘Maar alles begint bij heropening van het (hoger) onderwijs.’

De petitie is in het leven geroepen door Tessa Hermelink (22), Pam Hermelink (20) en Bregje de Goede (21). Het frustreert hen dat in de aangekondigde versoepelingen het hoger onderwijs niet is meegenomen. “Vanaf het begin is gezegd dat het onderwijs de hoogste prioriteit heeft. Maar wij vinden dat niet genoeg blijken uit het handelen van de overheid,” zegt Tessa Hermelink. “Je kan straks wel naar de kapper, maar niet naar studie. Dat is toch vreemd?” Ook gingen maandag de middelbare scholen weer open.

Eenzaamheid

Naast onderwijs op locatie vragen de initiatiefnemers om perspectief, en willen ze volledige compensatie van hun collegegeld. “Het is ook een sociaal probleem,” zegt Hermelink. “Vooral eerstejaars hebben het moeilijk. Stel je voor: je verhuist naar Amsterdam voor je studie, je kent nog bijna niemand, en vervolgens zit je alleen op je kamer. Vrienden maken via je laptop is heel lastig.”

“Er wordt heel veel van studenten gevraagd en die doen het heel goed, maar op een gegeven moment is de rek eruit,” ziet Hermelink. Uit onderzoek van ResearchNED in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg blijkt ook dat het niet goed gaat met de student tijdens de coronacrisis. Zo ervaren zij dat het onderwijs aan kwaliteit verliest en hebben zij last van sociaal-emotionele problemen en eenzaamheid.

Ook vanuit de Amsterdamse onderwijsinstellingen klinkt de roep om versoepelingen. Geert ten Dam en Mirjam van Praag, bestuursleden van respectievelijk de UvA en de Vrije Universiteit, schreven vorige maand een opiniestuk waarin zij vragen om perspectief en waarschuwen voor het welzijn van jongeren.

De petitie ‘#magiknaarschool’ is op het moment van schrijven ruim 1800 keer ondertekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden