UvA-studenten onderzoeken koloniale straatnamen

Studenten van de Universiteit van Amsterdam gaan zich buigen over de historische figuren die in de hoofdstad een straat, plein of brug naar zich vernoemd hebben gekregen. Het onderzoek richt zich op de rol die de mannen en vrouwen in de koloniale tijd hebben gespeeld.

Patrick Meershoek
De Coentunnel, die is vernoemd naar de omstreden VOC-handelaar Jan Pieterszoon Coen, verbindt de A10 Noord en de A10 West met elkaar.  Beeld ANP
De Coentunnel, die is vernoemd naar de omstreden VOC-handelaar Jan Pieterszoon Coen, verbindt de A10 Noord en de A10 West met elkaar.Beeld ANP

Dat schrijft wethouder Rutger Groot Wassink in een brief aan de raad. Het onderzoek naar de straatnamen volgt op een motie van GroenLinks en BIJ1, die in november 2018 aandrongen op een inventarisatie van de vernoeming van omstreden personen uit de koloniale periode.

Historische rol

Het college geeft uitvoering aan de motie, met de kanttekening dat het onderzoek niet mag resulteren in een lijst met omstreden personen. In plaats daarvan wordt de historische rol en context geschetst, zodat alle Amsterdammers zelf een mening kunnen vormen.

“Het is niet aan het college om te oordelen over goed of fout,” zegt Groot Wassink in een toelichting op het project. “In Amsterdam is het begrip ‘omstreden’ sowieso omstreden. Wat we wel nuttig vinden, is het verstrekken van informatie over historische figuren.”

Het plan is om de informatie ook in de vernoemde straten zichtbaar te maken. Dat kan door middel van een paar regels op het naambord, maar ook door een uitgebreide beschrijving die door middel van een QR-code met de smartphone kan worden gelezen.

Straatnaambordjes

Het is niet de bedoeling dat de uitkomsten leiden tot het verwijderen van straatnaambordjes, zegt de wethouder. “We hadden een paar jaar geleden in Oost een basisschool die niet langer naar Jan Pieterszoon Coen vernoemd wilde zijn. Dat gaan we niet doen met straten.”

Het onderzoek van de studenten publieksgeschiedenis van de UvA gaat na de zomer van start. Er wordt in eerste instantie gedacht aan wijken als de Transvaalbuurt, de Indische buurt, de Zeeheldenbuurt, de Verzetsheldenbuurt en de Staatsliedenbuurt.

Onderdeel van de plannen zijn ook avonden voor buurtbewoners, waar de uitkomsten worden gepresenteerd. “We zijn natuurlijk nieuwsgierig naar hoe er in de buurt aan wordt aangekeken tegen straatnamen met een koloniaal verleden. Leeft het onderwerp of helemaal niet?”

Binnen het stadsbestuur zijn de straatnamen in elk geval onderwerp van gesprek. In maart van dit jaar nam het college een advies over om meer diversiteit te brengen in de Amsterdamse straatnamengids door in nieuwe wijken meer vrouwen en migranten te vernoemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden