UvA nam klachten over seksueel wangedrag docent niet voldoende serieus

Vrouwelijke UvA-studenten die klaagden over seksueel wangedrag van een docent werden jarenlang niet serieus genomen door de universiteit, blijkt uit onderzoek.

Hanna Bijl
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Vanaf 2014 klaagden diverse studentes van de master Conservering en Restauratie van Cultureel Erfgoed over grensoverschrijdend gedrag van een docent: hij zou zeer aanrakerig zijn en maakte seksueel getinte opmerkingen.

Doordat de klachten onvoldoende en niet centraal geregistreerd werden, zijn de meldingen van studenten uit verschillende lichtingen niet met elkaar in verband gebracht. Hierdoor zag de universiteit onvoldoende in dat er mogelijk sprake was van een structureel probleem met de betreffende docent.

Dit concludeert een externe onderzoekscommissie onder leiding van Marry de Gaay Fortman, die deze zomer door de universiteit werd aangesteld naar aanleiding van berichtgeving in NRC over de onveilige cultuur op de faculteit Geesteswetenschappen (FGW).

Sociale onveiligheid

Volgens de commissie was het systeem van sociale veiligheid op de opleiding onvoldoende effectief. Studenten voelden zich niet gehoord en erkend in hun klachten. Hoewel het curriculum naar aanleiding van de meldingen werd aangepast en de docent op de vingers getikt, was het gevoel van sociale onveiligheid voor de betrokken studenten daarmee niet verdwenen.

Hoewel FGW-decaan Fred Weerman volgens de commissie ‘voldoende zorgvuldig’ reageerde op de kwestie, gaf hij ‘onvoldoende blijk zorg te hebben gehad voor de sociale veiligheid van de studenten’. De decaan had direct een onafhankelijk onderzoek moeten instellen, aldus de commissie. Ook had het voor de hand gelegen de docent geen onderwijstaken meer te geven.

De studentenraad van de faculteit Geesteswetenschappen zegde in juni het vertrouwen op in de decaan.

In een reactie stelt de het College van Bestuur dat er ‘onvoldoende oog is geweest voor de specifieke situatie van deze kleine opleiding’. Het College neemt de aanbeveling om alsnog extern onderzoek naar het handelen van de docent uit te laten voeren, over. Daarnaast worden de klaagsters uitgenodigd voor een gesprek.

Slecht voor carrière

De onderzoekscommissie sprak ook met (oud)studenten, medewerkers en leidinggevenden van andere faculteiten. Zij geven aan dat gesprekken over sociale veiligheid onvoldoende worden gevoerd. Hier zou bij de introductie van studenten en medewerkers nadrukkelijker bij stil moeten worden gestaan, aldus de commissie.

Hoewel de UvA naar buiten toe bekend staat als een vooruitstrevende universiteit, wordt intern toch vaak ‘krampachtig’ vastgehouden aan formaliteiten. Sommigen geïnterviewden maken melding van een afrekencultuur waarbinnen het niet mogelijk is om zonder gevolgen vergissingen of fouten te maken. Hierdoor is het ook moeilijker vergissingen of fouten van een ander aan te kaarten.

Klagers zien er vaak van af een klacht door te zetten uit angst voor machtsmisbruik of een negatief effect op de carrière. Geïnterviewden zijn bang als lastpost gezien te worden en willen de mogelijkheid om anoniem een klacht in te dienen.

Doordat leidinggevenden vaak van positie wisselen ontstaat bovendien er onvoldoende ‘geheugen’ over lopende zaken. Bij een klacht zou onafhankelijk extern onderzoek gedaan moeten worden, zo vinden de ondervraagden.

Tiplijn

Heeft u meer info of wilt u ook een melding doen, reageer dan via Whatsapp op de tiplijn van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden