Nieuws

UvA mag proctoring voor controles onlinetentamens blijven gebruiken

De Universiteit van Amsterdam is in hoger beroep in gelijkgesteld door de Amsterdamse rechtbank. Het mag bij online tentamens gebruik blijven maken van proctoring.

Het Parool
null Beeld Getty
Beeld Getty

Studentenraden van de UvA spanden vorig jaar een kort geding aan tegen het universiteitsbestuur vanwege dit surveillanceprogramma. Ze willen dat studenten kunnen aangeven dat zij niet willen dat de software gebruikt wordt voor surveillance. Proctorio houdt studenten in de gaten als zij thuis een tentamen maken.

Het gerechtshof stelt de studentenraden in het ongelijk. “Het gaat om bijzondere maatregelen in verband met de Covid-19-pandemie en daar is geen wijziging van de examenregeling voor nodig,” aldus het hof. Daarnaast voldoet de software aan de vereisten van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

“Het verzamelen en verwerken van persoonsgegevens gaat niet verder dan voor het doel van fraudebestrijding noodzakelijk is. Er is ook geen afdoende alternatief voorhanden. Bovendien worden er geen ‘bijzondere’ persoonsgegevens verwerkt zoals bijvoorbeeld over ras of religie,” stelt het hof.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden