Nieuws

UvA laat eigen handelen onderzoeken na seksueel wangedrag

Het College van Bestuur van de UvA stelt een onafhankelijk onderzoek in naar hoe het universiteitsbestuur is omgegaan met meldingen van studenten over grensoverschrijdend gedrag.

Anna Herter
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Aanleiding is een publicatie van zaterdag van NRC Handelsblad, waarin jarenlang wangedrag door een docent aan het licht kwam. ‘We schamen ons diep voor elke casus die opduikt,’ stelt het bestuur dinsdag in een verklaring. ‘We moeten er allemaal van doordrongen zijn dat er geen plaats mag zijn voor seksisme en racisme aan de UvA en opgetreden wordt waar nodig. Een cultuurverandering is noodzakelijk’.

Zes oud-studentes van de master Conservering en Restauratie deden hun verhaal in de krant. De docent zou ‘zeer aanrakerig’ zijn en seksuele opmerkingen maken. De studentes trokken tussen 2012 en 2019 al aan de bel bij decaan geesteswetenschappen Fred Weerman en het universiteitsbestuur, toch bleef de docent in kwestie al die tijd lesgeven.

Demonstreren

Zondag kondigden studenten en docenten van de UvA aan vrijdag te zullen gaan demonstreren op Roeterseiland tegen seksueel wangedrag aan de universiteit. De betogers zijn boos dat er niets is veranderd, ondanks verschillende publicaties in de media. Zij eisen het aftreden van het huidige bestuur. Vorig jaar bracht NRC een vergelijkbare zaak aan het licht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden