UvA kijkt samen met Forensisch Instituut hoe deepfakes beter opgespoord kunnen worden

De Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaan samen onderzoek doen naar de opsporing van deepfakes: realistische gemanipuleerde beelden waarbij het gezicht van iemand op het lichaam van een ander wordt gemonteerd.

ANP
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Deepfakes worden onder meer gebruikt om bijvoorbeeld iemand af te persen met gemanipuleerde beelden of om een volwassene in kinderporno onherkenbaar te maken. Met het blote oog kunnen echte en deepfake beelden haast niet van elkaar worden onderscheiden, maar met computermodellen kunnen ongeveer acht op de tien video’s herkend worden.

Met de samenwerking willen de UvA en de NFI zorgen dat ook die andere twee op de tien beelden herkend kunnen worden. Hiervoor is meer onderzoek nodig.

De UvA doet al langer onderzoek naar de techniek. In de zomer van 2020 presenteerden onderzoekers een studie over hoe mensen reageren op gemanipuleerde beelden van politici.

Steganography

Marcel Worring, hoogleraar Multimedia Analytics aan de UvA, zegt dat momenteel 90 procent van investeringen in deepfakes gaan naar de verbeteringen van de techniek. “Slechts 10 procent van de investeringen gaat naar onderzoek om deepfakes te herkennen en dan wordt er slechts heel beperkt gekeken naar de forensische bewijswaarde. Dat is echt veel te weinig.”

Naast deepfakes willen de UvA en de NFI ook meer aandacht vestigen op steganography, waarbij boodschappen in foto’s en video’s worden verstopt. Criminelen gebruiken dit om bijvoorbeeld de locatie van drugs door te geven. Verder gaan de instanties ook werken aan projecten om bijvoorbeeld forensisch materiaal beter te kunnen verzamelen met spraakherkenning, het doorzoeken van telefoons en de sensoren in auto’s.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden