Amsterdam Bewaar

UvA-bibliotheek toch in oude ziekenhuisgebouwen

De ruimte tussen de Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis op het Binnengasthuisterrein, die wordt overdekt voor de nieuwe bibliotheek.
De ruimte tussen de Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis op het Binnengasthuisterrein, die wordt overdekt voor de nieuwe bibliotheek. © TON DAMEN

De nieuwe universiteitsbibliotheek op het Binnengasthuisterrein van Amsterdam komt vrijwel zeker terecht in de oude ziekenhuisgebouwen op die plek.

Dat betekent dat gekozen wordt voor het ontwerp van de Amsterdamse bureaus J. van Stigt Architecten en MSVA Architects.

Tot deze conclusie is het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gekomen. Ook een 'toetsgroep' van personeel van de universiteit wees het scenario van Van Stigt aan als het beste plan. Hetzelfde geldt voor een analyse van een groep externe stedenbouwkundigen.

De bibliotheek wordt gebouwd in de Tweede Chirurgische Kliniek en het voormalig Zusterhuis van het voormalige Binnengasthuis. Om meer plaats in de gebouwen te krijgen is besloten de ruimte tussen de twee gebouwen te overkappen.

Daarmee komt een eind aan ruim twintig jaar strijd over de plek van de nieuwe bibliotheek. In de jaren negentig wilde de universiteit de ziekenhuisgebouwen slopen voor nieuwbouw. Na een opstand van onder meer omwonenden maakte architect André van Stigt, zoon van de naamgever van het bureau, een plan om de hele bibliotheek in de monumentale panden onder te brengen.

Strijd
Na een Europese aanbesteding kregen Van Stigt en MSVA de opdracht hun ontwerp uit te werken. De bouw zou vorig jaar zomer beginnen. Kort daarvoor greep de universiteit  in om te komen tot een meer democratische besluitvorming. Van Stigts ontwerp, plan A., moest de concurrentie aan met een alternatief van Grosfeld van der Velde Architecten uit Breda.

Dat bureau wilde met plan B. de bibliotheek onderbrengen in de Oudemanhuispoort. Daarvoor moest aan de Oudezijds Voorburgwal een plein komen en zou een pand met monumentale kenmerken gesloopt worden, waartegen de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) te hoop liep.

Levendige campus
Het college van bestuur schrijft over de keuze voor Van Stigt: "Ten eerste is het een goed ontwerp, dat een modern academisch gebouw beoogt in het hart van de toekomstige campus, met duidelijke functies; ontmoeting, interactie, leren (...) Dit zorgt volgens ons voor een levendige en leefbare campus, met voldoende ruimte."

En: "Verder zijn risico's verbonden aan scenario B, in de Oudemanhuispoort, zonder dat het ontwerp volgens de raadpleging en toetsgroep evidente voordelen biedt."