PlusReportage

Urgenda herplant boompjes uit Amsterdamse bossen door het hele land

Stichting Urgenda haalt jonge boompjes die dicht bij de moederboom zijn ontkiemd uit bossen, onder meer in het Amsterdamse Bos en het Vliegenbos. Met deze zaailingen worden door het hele land bosjes en hagen geplant - 1 miljoen bomen in totaal.

Bart van Zoelen
De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (Openbare ruimte en Groen) en Urgenda directeur Marjan Minnesma verplaatsen een van de miljoen boompjes en struiken als startsein voor de meerjarige, grootschalige en gezamenlijke klimaatcampagne Meer Bomen Nu. Beeld ANP
De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (Openbare ruimte en Groen) en Urgenda directeur Marjan Minnesma verplaatsen een van de miljoen boompjes en struiken als startsein voor de meerjarige, grootschalige en gezamenlijke klimaatcampagne Meer Bomen Nu.Beeld ANP

In het Noorderpark moet ‘het speelbos’ wat open blijven, wijst beheerder Melvin Stigter. Tussen de hutten die kinderen bouwen in dit deel van het park wil hij niet dat het bos dichtgroeit. Dus daar mogen veel zaailingen van de grote bomen die hier in de jaren zestig zijn geplant na de bouw van de IJ-tunnel wel weg. “Er moeten kruip-door-sluip-door-routes blijven.”

Met zes vrijwilligers van Urgenda graaft hij de jonge boompjes uit. Soms zijn ze niet groter dan een tak. Maar het luistert nauw, blijkt even verderop: “Dáár wil ik het wat bosachtig houden,” wijst hij. Dus daar moeten de jongste boompjes en struiken vooral blijven staan. Een stukje verderop gaan weer wat meer zaailingen de kruiwagen in. Daar staat het vol met essen. “Die kunnen het bos helemaal overnemen.”

Liguster, meidoorn en veldesdoorn

Natuurlijk heeft de jonge aanwas ook een ecologische functie, maar bijna overal kan zo’n 15 procent van de zaailingen worden geoogst, volgens Urgenda. Een van de vrijwilligers vertrekt met een liguster, een meidoorn en een veldesdoorn achterop de fiets. Die wil ze planten in een perkje vlak bij huis in Purmerend. Toch maar even toestemming vragen aan de gemeente, adviseert Stigter.

Toch is dat precies de manier waarop Urgenda minstens 1 miljoen bomen wil verspreiden. Beetje bij beetje helpen ze tegen de opwarming van de aarde en zorgen voor meer biodiversiteit. De zaailingen worden geoogst en ‘ingekuild’. Overdekt met aarde worden ze bewaard in ‘bomenhubs’ waarna ze dit plantseizoen - dat ongeveer nu begint - een nieuwe plek krijgen in tuinen en op ander privéterrein door heel Nederland.

Voedselbossen

Dat kunnen plekken zijn in de stad - Urgenda heeft al 17.000 aanvragen uit Amsterdam. Maar dan gaat het vaak om kleinere aantallen bomen. Bij lanen en hagen rond boerenakkers en bij de snel populair geworden voedselbossen lopen de aantallen sneller op. Er gaan alleen al 40.000 bomen naar voedselbossen.

De bomen zijn gratis af te halen, net als de perenbomen die Urgenda eerder dit jaar weggaf. De campagne Meer Bomen Nu kost bijna niets, zegt Urgenda, dankzij de ‘exponentiële kracht’ van de natuur en de hulp van vrijwilligers. Waren de bomen bij een kweker gekocht dan had de klimaatcampagne miljoenen gekost. Stigter ziet in het Noorderpark aan het einde van de ochtend minstens 500 boompjes in een aanhanger liggen. “Als je ze moet kopen, is het wel voor 500 euro handel.”

Een vrijdag in het Amsterdamse Bos geoogste zoete kers werd nog dezelfde ochtend door Urgendadirecteur Marjan Minnesma en wethouder Laurens Ivens geplant in stadslandbouwproject Noordoogst in Amsterdam-Noord. In het bos was het boompje onherroepelijk verpieterd, zegt Ivens. Bij Noordoogst heeft de zoete kers nog een lang leven voor zich.

Althans, als Noordoogst mag blijven. Dat is allerminst zeker. Het stadslandbouwproject op het vroegere sportpark De Melkweg is tijdelijk, tot eind 2026. Maar in 2014 was deze plek nog helemaal kaalgeslagen en het terrein kan een verbinding slaan tussen de Noorder IJplas en het groen rond Tuindorp Oostzaan.

Elke boom die hier groeit vergroot de kansen voor Noordoogst, volgens Nicole Schuil van Amsterdam Farmlodge, dat het voormalige asielzoekerscentrum heeft omgebouwd tot toeristenappartementen. “We gaan ervoor strijden dat dit een plek van belang wordt en dat we mogen blijven.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden