Universiteiten niet transparant: ‘Belastingdienst en bedrijfsleven betalen hoogleraren’

Opnieuw blijken universiteiten niet transparant over de financiering van hoogleraren, meldt Nieuwsuur na onderzoek. Bij de VU in Amsterdam wordt nergens vermeld dat het universiteitssalaris voor drie hoogleraren wordt betaald door accountantskantoren of de Belastingdienst.

Het Parool
De onderwijsinspectie maakt zich zorgen over toenemende signalen over het gebrek aan transparantie van externe financiering van hoogleraren. Beeld ANP / Kim van Dam
De onderwijsinspectie maakt zich zorgen over toenemende signalen over het gebrek aan transparantie van externe financiering van hoogleraren.Beeld ANP / Kim van Dam

Bij de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam gaat het volgens Nieuwsuur om drie hoogleraren Belastingrecht. De leerstoel van Redmar Wolf wordt betaald door Baker & McKenzie, Albert Bomer wordt betaald door de Belastingdienst en Simon Cornielje door PwC. Publiekelijk en bij hun wetenschappelijke publicaties staat nergens dat de overheidsdienst en adviesbureaus het salaris betalen voor het wetenschappelijk werk.

Het gebrek aan transparantie over de externe financiering kan de ‘schijn van afhankelijkheid wekken’, zegt hoogleraar Rob van Eijbergen (VU) tegen Nieuwsuur. Ook de onderwijsinspectie maakt zich zorgen over ‘toenemende signalen over het gebrek’ aan transparantie.

De VU laat in een reactie aan Nieuwsuur weten dat de academische onafhankelijkheid wordt gewaarborgd doordat de werving voor hoogleraren openbaar is en sponsors geen formele rol hebben bij de leerstoel of publicaties. De universiteit stelt dat duidelijk is wie naast de universiteit hun werkgever is en zegt te hebben voldaan aan de geldende transparantie-eisen. Niet duidelijk was echter dat ook het het salaris voor het universitaire werk wordt betaald door de werkgever, aldus Nieuwsuur.

Ontslag

Ook op andere universiteiten is sprake van gebrekkige transparantie over de geldschieters van de leerstoel van hoogleraren. Zo zouden hoogleraren van de universiteiten van Rotterdam en Tilburg voor hun wetenschappelijke werk gefinancierd worden door het bedrijfsleven. Eerder onderzoek van Nieuwsuur toonde al aan dat de leerstoel van bijzonder hoogleraar Rex Arendsen van de Rijksuniversiteit Leiden in stilte wordt betaald door de Belastingdienst.

Ruim een maand geleden diende hoogleraar Hein Vermeulen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn ontslag in nadat de universiteit had laten weten een intern onderzoek in te stellen naar verborgen sponsoring van het salaris van Vermeulen. Vermeulen zou jarenlang heimelijk zijn gesponsord door een lobbyvereniging van vastgoedbeleggers. Deze sponsoring liep via een constructie met een tussenpersoon. De UvA wist niet van de financiering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden