Universiteiten luiden op 6 april de noodklok: ‘te weinig geld’

Op dinsdag 6 april luiden de 14 Nederlandse universiteiten de noodklok. Ze vragen het kabinet om 1,1 miljard te investeren in het wetenschappelijke onderwijs.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

De Nederlandse universiteiten staan onder druk omdat ze structureel te weinig financiering van de overheid ontvangen, melden zij op de website van de actie. Het aantal studenten neemt toe, maar het geld dat vanuit de overheid per student aan de onderwijsinstellingen wordt gegeven neemt af.

Volgens cijfers van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) is de rijksbijdrage per student tussen 2000 en 2017 met maar liefst 25 procent gedaald. Waar de universiteiten in 2000 nog €20.100 ontvingen per student waas dat in 2017 nog maar €15.200. Terwijl het aantal studenten juist fors is gegroeid in diezelfde periode (met 68 procent).

Financiering van onderzoek

‘Er is daardoor te weinig geld voor onderwijs, te weinig tijd, te weinig verbinding tussen goed onderwijs en goed onderzoek,’ staat op de site te lezen. ‘Ook de financiering van onderzoek groeit al jaren niet mee met het stijgend aantal studenten. Die financiering van onderzoek is onlosmakelijk verbonden met de kwaliteit van onderwijs.’ Dat leidt tot de verarming van het wetenschappelijke onderwijs.

‘Daarom luiden de studenten, bestuurders en medewerkers van alle 14 universiteiten op dinsdag 6 april de noodklok. Ze roepen het nieuwe kabinet op structureel 1,1 miljard te investeren. Alleen met deze investering krijgen we het wetenschappelijk onderwijs in Nederland weer op Normaal Academisch Peil,’ schrijven de universiteiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden