Update

Universiteit Amsterdam zet docent Frans op non-actief in MeToo-zaak

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft een docent van de opleiding Franse taal en cultuur op non-actief gezet na signalen van grensoverschrijdend gedrag.

Het Parool
In 2017 leidde een klacht van een student over de docent tot een officiële klachtenprocedure.  Beeld ANP
In 2017 leidde een klacht van een student over de docent tot een officiële klachtenprocedure.Beeld ANP

“Het klopt dat deze docent op dit moment geen onderwijs meer geeft”, zegt een woordvoerster naar aanleiding van berichtgeving van NRC.

De UvA gaf begin deze maand Adviesbureau Berenschot opdracht onderzoek te doen naar de docent. In een mail naar alle studenten Frans schrijft de universiteit dat er ‘op basis van enkele recente vertrouwelijke signalen’ is besloten een extern onderzoek naar de docent uit te laten voeren.

“Voorop staat dat we studenten en medewerkers een veilige omgeving willen bieden voor hun studie en werk. Signalen over grensoverschrijdend gedrag nemen wij daarom zeer serieus,” aldus de UvA.

Om welke docent het gaat wil de universiteit niet kwijt. “We vinden het belangrijk hiermee zorgvuldig om te gaan en met het oog op de privacy van betrokkenen en het goede verloop van het onderzoek vertrouwelijkheid te betrachten.”

Volgens NRC leidde een klacht van een student over de docent in 2017 tot een officiële klachtenprocedure. De klachtencommissie van de UvA oordeelde begin 2018 na hoorzittingen dat sprake was van grensoverschrijdend gedrag.

Niet anoniem

Decaan Fred Weerman van de faculteit Geesteswetenschappen werd opgedragen de docent op zijn gedrag aan te spreken. Omdat er meer studenten waren met klachten over de docent, moest Weerman ook nagaan of nader onderzoek naar hem mogelijk was.

Dat onderzoek vond niet plaats, blijkt uit onderzoek van NRC. Volgens de UvA waren hier geen aanknopingspunten voor. De meldingen van andere studenten bij de opleiding Frans leidden niet tot een officiële klachtenprocedure, omdat zij geen formele klacht wilden indienen. Dit kan namelijk niet anoniem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden