Amsterdam Bewaar

Undercover-handhavers moeten 'bootbabes' bestrijden

Mooie, jonge mensen worden door boten ingezet om klanten te lokken.
Mooie, jonge mensen worden door boten ingezet om klanten te lokken. © ANP

Undercover-handhavers van de gemeente worden de komende tijd ingezet om 'bootbabes' te bestrijden, de knappe proppers die toeristen de rondvaartboten inkletsen.

Dat schrijft het stadsbestuur in antwoord op vragen van de VVD. De liberalen sloegen deze zomer alarm omdat toeristen in de grachtengordel steeds vaker op het hinderlijke af benaderd worden om een rondje te gaan varen. Het is verboden om op de openbare weg diensten tegen betaling aan te bieden.

Toch gebeurt het veel. "Het zijn mooie jonge mensen, ze worden ook wel bootbabes genoemd", aldus VVD-duoraadslid Rop de Bruin. Het fenomeen komt overwaaien uit de horeca, waar proppers in de toeristische straten rondom het Leidseplein passanten naar hun restaurant proberen te lokken met gladde praatjes.

Dwangsom
Zeven keer heeft stadsdeel Centrum dit jaar al ingegrepen, waarbij in totaal drie keer een last onder dwangsom is opgelegd. Hierbij wordt een reder gemaand te stoppen met de overtreding, op straffe van een forse boete.

Maar hoewel het nu kouder wordt, belooft de gemeente niet te verslappen in de strijd tegen bootbabes. Vier tot zes opsporingsambtenaren in burger zullen in de weekends de proppers op heterdaad proberen te betrappen, in samenwerking met Waternet. Ook het vaargedrag van de rondvaartschippers, zoals ongeoorloofd aanmeren, is een punt van aandacht in deze controleronde, stelt de gemeente dinsdagmiddag in een brief.