Uitvaartmuseum en gemeente oneens over café op De Nieuwe Ooster

Nu café Roosenburgh op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Oost verbouwd wordt, vreest directeur Guus Sluiter van uitvaartmuseum Tot Zover het voortbestaan van het café én het gehele museum.

Tahrim Ramdjan
Uitvaartmuseum Tot Zover. Beeld Nederlands Uitvaartmuseum
Uitvaartmuseum Tot Zover.Beeld Nederlands Uitvaartmuseum

Vanaf 1 januari wil stadsdeel Oost café Roosenburgh op de begraafplaats inzetten als ‘informatie- en ontmoetingscentrum’. Zo komt er een plek om as op te halen, een informatiepunt en een overlegruimte voor nabestaanden. Het café moet daarvoor verbouwd worden.

Directeur Guus Sluiter van uitvaartmuseum Tot Zover, dat sinds 2007 bestaat en sinds vorig jaar het café beheert, is daar niet van gediend. Volgens hem gaat het om een ‘eenzijdig opgesteld plan voor een multifunctionele ruimte die feitelijk al bestaat, maar waarin het gastvrije café moet plaatsmaken voor een kil koffieautomaat’.

Burgerinitiatief

Ook vreest hij dat het museum op termijn plaats zal moeten maken: volgens Sluiter zou de begraafplaats zich op het standpunt stellen dat enkel de begraafplaats – die onderdeel is van de gemeente Amsterdam – ter plekke activiteiten mag organiseren.

In juli 2019 wilde de toenmalig directeur van De Nieuwe Ooster al het café sluiten, om constante verliezen het hoofd te bieden. Een burgerinitiatief en overname door uitvaartmuseum Tot Zover voorkwamen de sluiting. Volgens Sluiter was daarmee de rust teruggekeerd. Hij vraagt zich af ‘waarom de gemeente het ons zo moeilijk maakt’.

Ruimtegebrek

Een woordvoerder van stadsdeel Oost stelt dat De Nieuwe Ooster met een ‘nijpend gebrek’ kampt aan beschikbare ruimte. "Na de verbouwing zijn er meer mogelijkheden om verschillende functies te combineren. Bezoekers kunnen nog steeds een kopje koffie komen drinken en even uitrusten.”

In september heeft het stadsdeel al met museum Tot Zover overlegd, binnenkort volgt er ook een informatiebijeenkomst voor vrijwilligers. Volgende week overleggen Sluiter en de directie van de begraafplaats weer met elkaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden