Uitvaartcentrum Noord risicogebied door afscheid ‘Polletje’

Burgemeester Femke Halsema heeft zondagmiddag de omgeving van het uitvaartcentrum waar crimineel en Ajaxhooligan ‘Polletje’ ligt opgebaard, aangewezen als veiligheidsrisicogebied.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het ging om de Eudorinastraat in Noord. De driehoek van burgemeester, officier van justitie en politie verwachtte dat er tientallen mensen van de harde kern van Ajax tussen 13.00 en 14.00 uur afscheid wilden nemen van Martin van de Pol, beter bekend als Polletje. Ze zouden speciaal naar België zijn afgereisd om zwaar vuurwerk in te slaan.

Van de Pol (56) werd donderdag 4 maart op de Alexander Dumaslaan in Zuidoost doodgeschoten in het bijzijn van zijn 7-jarige dochter, die hij net daarvoor van school had gehaald.

Nitraatbommen

In het zogeheten aanwijzingsbesluit is te lezen dat de driehoek op basis van eerdere sfeeracties, entrada's en corteo's – georganiseerd door deze harde kern supporters – het zeer aannemelijk achtte dat ze gebruik zouden gaan maken van zwaar illegaal vuurwerk zoals zogenoemde nitraatbommen en cobra’s. ‘Dit type vuurwerk heeft een zeer grote explosieve kracht, waardoor dit grote risico’s met zich meebrengt voor deelnemers aan het afscheid, passanten, omwonenden en de aanwezige politie.’

Het besluit ging van start om elf uur ’s ochtends en was geldig tot vier uur ’s middags.

Harde kern

Begin jaren tachtig was Martin van de Pol al te vinden in de harde kern van Ajaxsupporters. In het boek F- Side is niet makkelijk wordt hij omschreven als ‘iemand die een groep van zes man invliegt en ‘fluitend’ weer wegloopt’.

Maar ook buiten het stadion heeft Polletje de reputatie dat hij tot alles in staat is. Zo maakt hij deel uit van de jeugdbende ‘Maffia van West’. Die bende pleegde onder leiding van de later vermoorde Errol Kabak door heel Nederland vele gewelddadige overvallen. Van de Pol zat af en aan in opvoedingstehuizen. Dat patroon van in en uit de gevangenis bleef zijn hele leven.

In 1997 zat hij drie jaar in de gevangenis wegens verkrachting van zijn ex-vriendin. Haar nieuwe vriend had hij neergestoken. Hij was eigenlijk pas net weer vrij als toen in 2000 in een seksclub in Haarlem vier mannen doodschoot bij een uit de hand gelopen ruzie.

Witschge

Polletje werd aanvankelijk veroordeeld tot levenslang voor zijn rol bij de moorden, maar in hoger beroep werd dat 15 jaar. In de gevangenis kreeg hij bezoek van toenmalig Ajaxvoorzitter Michael van Praag die hem een shirt van Richard Witschge overhandigde.

Toen hij in 2010 weer op vrije voeten kwam, zocht hij zijn oude vrienden bij Ajax weer op. In het supportershome ging hij aan de slag als beveiliger en al snel gold hij als een invloedrijke leider van de harde kern van Ajaxsupporters. Zo bepaalde hij wie er wel en niet mee mocht op busreizen, welke vlaggen er hingen en wie er in het honk spullen mocht verkopen.

In 2017 werd Polletje gepakt met een pistool. Tijdens de behandeling van de strafzaak die daarop volgde zei hij dat hij ‘rustig’ was en veel tijd met zijn dochtertje doorbracht. Dat beeld werdbevestigd door enkele buurtbewoners.

Zijn invloedrijke rol binnen de harde kern van Ajax leek te zijn afgenomen – zeker sinds een voorman van Vak M hem had neergeslagen tijdens het uitzwaaien van de spelersbus bij de Amsterdam Arena. Toch zijn er recente foto’s van de harde kern waarop Polletje te zien is tussen jonge Ajaxsupporters.

Het is gissen naar welk conflict Polletje uiteindelijk fataal is geworden, erkende ook de kennis uit zijn jeugd die donderdag 4 maart was komen kijken op de plaats waar Van de Pol was doodgeschoten. “Het kan echt van alles zijn. Als je zo’n leven leidt, heb je heel veel vijanden. Eigenlijk heeft hij het nog lang volgehouden.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden