PlusReportage

Uitstapje: koffiewandelingen met een Bijzondere Buurtgenoot

Altijd al eens graag een ommetje gemaakt met een kunstenaar, coffeeshophouder of sekswerker? Dat kan deze maand via Koffiewandelingen met een Bijzondere Buurtbewoner. Inclusief een tientje voor koffie.

Hans van der Beek
Nederland, Amsterdam, 5 februari 2021. Hannelore van Sante (r), teamchef van politiebureau Burgwallen, en buurtbewoonster Su Tomesen  maken een wandeling. Beeld Jean-Pierre Jans
Nederland, Amsterdam, 5 februari 2021. Hannelore van Sante (r), teamchef van politiebureau Burgwallen, en buurtbewoonster Su Tomesen maken een wandeling.Beeld Jean-Pierre Jans

Bij de toegangspoort van De Waag, een goed verstopte speelplaats in de Lastagebuurt, ontmoeten twee vrouwen elkaar. Het zijn Hannelore van Sante, teamchef politiebureau Burgwallen en Su Tomesen, kunstenaar. “Su van Susan, maar daar waren er meer van,” zegt Tomesen, die graag op deze plek wilde afspreken omdat zij die toegangspoort heeft gemaakt.

Het is een mooie poort. De kennismaking verloopt tot nu toe uiterst soepel.

Project

De ontmoeting is een van de eerste Koffiewandelingen met een Bijzondere Buurtgenoot, die deze hele maand februari gaan plaatsvinden. Het is een project van kunstenaar Elena Simons van Bureau Wonder, die in deze coronatijden voor leuke uitstapjes hoopt te zorgen tussen buurtbewoners rond de Nieuwmarkt, de Wallen en het Waterlooplein. Bewoners kunnen een wandelpartner uitzoeken uit een menu van bijzondere buurtgenoten: coffeeshophouders, sekswerkers, kunstenaars, politieagenten of verduurzamers.

Uit dat menu heeft Tomesen voor Van Sante gekozen. Tomesen: “Ik wilde graag met een vrouw op stap. En ik vind het interessant om in deze tijd met iemand van de politie te gaan wandelen.”

Op haar beurt heeft Van Sante zich op de lijst laten plaatsen, omdat de politie graag buurtinitiatieven omarmt. “We willen weten wat er leeft en speelt in de wijken, zeker in deze coronatijden.”

Het is tijd om stappen te maken. Van Sante stelt voor om naar de Wallen te lopen, daar is het altijd leuk.

Tomesen: “Dat is helemaal niet leuk.”

Van Sante: “Nu wel. Nu het zo rustig is.”

Dobbelspel

Tomesen heeft een beter idee: het dobbelspel, dat ze sinds kort tijdens het wandelen ook met haar kind speelt. 1 en 6 is rechtdoor, 2 en 4 linksaf en 3 en 5 naar rechts. Tomesen: “We kwamen op plekken waar ik nog nooit was geweest. Dat is het leuke aan deze coronatijd. Je doet dingen die je normaal niet doet.”

Ze wandelen richting de Nieuwmarkt. Daar wijst de dobbelsteen rechtdoor en zo komen ze alsnog op de Wallen, op een uitgestorven Oudezijds Achterburgwal. Van Sante geniet van de lege grachten. “Normaal is het altijd rennen en boeven vangen, en opeens was het stil. Al zag je ook hoe snel de drukte weer toenam, toen de toeristen na de eerste lockdown terugkwamen.”

Rechtsaf is een koffietentje op het Oudekerksplein, weet Van Sante, de organisatie heeft tenslotte speciaal een tientje meegegeven voor koffie en wat lekkers, maar de dobbelsteen is meedogenloos. Het gaat links richting de Damstraat.

Tomesen vertelt over haar kunstprojecten in verre oorden en Van Sante over hoe ze als 21-jarig meisje bij bureau Warmoesstraat kwam, in een tijd van spuiten en poep op straat, en de buurt zag veranderen.

Onderweg maakt Van Sante voortdurend even praatjes met voorbijgangers, als een echte wijkagent, maar dan in een burgerwinterjas. Tegen een man op een stoepje met een blik bier: “Goedemorgen. Mag niet, hè.”

In een winterjas maakt dat toch net even minder indruk.

Favoriete plekje

Deelnemers aan de Koffiewandelingen krijgen, als ze willen, een lijstje mogelijke gespreksonderwerpen mee. Wat is je favoriete plekje in de buurt? Wat wil je aan de buurt toevoegen om het leuker, mooier, groener te maken? Op welke plek heb je een romantische, spannende, inspirerende belevenis gehad? Wat valt je nu voor het eerst op?

Die voorzetjes hebben Van Sante en Tomesen niet nodig. De dictatuur van de dobbelsteen hebben ze inmiddels losgelaten, want die voerde steeds verder weg van de Koffie Schenkerij, voor ‘coffee and cake at the oude kerk’. Ze bestellen een espresso en een jus, de rest is fooi.

Volgende week spreken ze weer af.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden