Uitspraak Staatsliedenbuurt gaat door, proces aanslag De Telegraaf niet

Het Amsterdamse gerechtshof doet vrijdag toch uitspraak in het hoger beroep over de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt eind 2012 – waarin weer levenslang is geëist. Het grote proces tegen elf beweerde autodieven, van wie enkele betrokken zouden zijn geweest bij de aanslag op het pand van De Telegraaf in juni 2018, komt stil te liggen.

Paul Vugts
Het Amsterdamse gerechtshof. Beeld ANP
Het Amsterdamse gerechtshof.Beeld ANP

Dat hebben het gerechtshof en de Amsterdamse rechtbank maandag besloten in crisisoverleggen over de noodzakelijke maatregelen vanwege het coronavirus.

Zogeheten ‘pro-formazittingen’ waarin moet worden beoordeeld of verdachten in voorarrest moeten blijven, gaan ook door.

Op slot

Welke andere ‘urgente’ strafprocessen, civiele en bestuursrechtelijke zaken behandeld moeten worden, hoewel de rechtbanken en hoven goeddeels op slot gaan tot 6 april, moet nog worden besloten. Daarvoor worden landelijke richtlijnen opgesteld.

Ook in sommige bestuurlijke of civiele zaken moeten rechters ondanks de strenge inperkingen beslissingen nemen die niet kunnen wachten. Het kan bijvoorbeeld gaan over gedwongen opnames van psychisch zieke patiënten, faillissementen of familiezaken zoals uithuisplaatsingen of ondertoezichtstellingen van kinderen.

Vluchtauto’s

Sinds maandag 9 maart liep in ‘de bunker’ van de rechtbank in Amsterdam-Osdorp de megazaak Wheeling/Puurs tegen elf verdachten die ervan worden beschuldigd dat ze auto’s stalen voor de onderwereld, die bijvoorbeeld als vluchtauto’s zijn gebruikt bij liquidaties.

Enkele (hoofd)verdachten in die zaak worden ook beschuldigd van betrokkenheid bij de aanslag op het gebouw van De Telegraaf in juni 2018.

Voor dinsdag stond het requisitoir op de agenda, met de strafeis tot besluit, en daarna waren nog zeker vijf zittingsdagen ingeruimd voor de pleidooien et cetera. Wanneer de zaak wel verder kan, is onbekend.

Staatsliedenbuurt

Komende vrijdag wijst het gerechtshof om 12 uur arrest in het lang slepende hoger beroep van Adil A. en Anouar B., tegen wie opnieuw levenslang is geëist voor de hoofdrollen die ze zouden hebben gespeeld bij de wildwestschietpartij op 29 december 2012 in de Staatsliedenbuurt.

Doelwit Benaouf A. kon ternauwernood ontsnappen, maar zijn vrienden Saïd el Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28) werden op straat geliquideerd. Twee motoragenten werden van dichtbij met een kalasjnikov beschoten vanuit een vluchtauto.

Waar het arrest wordt uitgesproken en hoe media dat kunnen volgen, wordt later bekendgemaakt.

Geweerd

Publiek wordt de komende drie weken uit de rechtbanken en gerechtshoven geweerd. Media krijgen in principe wel toegang, maar moeten daarover overleggen met de instanties.

Bekeken wordt nog of sommige dringende zaken via bijvoorbeeld een videoconferentie kunnen worden behandeld, of telefonisch.

De ‘centrale balie’ in de rechtbank, waar verdachten bijvoorbeeld hoger beroep kunnen instellen en ouders het gezag over hun kinderen kunnen laten registreren, gaat dicht.

Schriftelijke procedures gaan wel zo veel mogelijk door.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden